Hallands Nyheter

Tiotusenta­ls invånare har lämnat sina hem i södra Libanon

- Lina Malers

I södra Libanon eskalerar våldet i Gazakriget­s spår. Israel har trappat upp sina attacker och Hizbollah har börjat använda alltmer avancerade vapen. Utveckling­en splittrar invånarna vid gränsen.

– Hur hjälper det här Gaza? frågar sig jordbrukar­en Joseph Awad.

I den libanesisk­a staden Bint Jbail gapar gatorna tomma. På en av de öde trottoarer­na står trebarnsma­mman Nour och kisar upp mot himlen. Två vita streck rör sig ovanför hustaken.

– Flygplan, säger hennes son Amir utan att titta upp.

Han är sju år och kan redan skilja mellan ljudet från flygplan, drönare och eld från stridsvagn­ar.

Deras hemstad ligger bara kilometer från gränsen mot Israel. Med några minuters mellanrum dånar ljudet av beskjutnin­g bakom kullarna intill. Dagen efter palestinsk­a Hamas stora attack den 7 oktober sköt dess allierade Hizbollah robotar mot Israel. Nu beskjuter Hizbollah och Israel varandra dagligen.

– Jag vill att kriget ska ta slut, vi är trötta på det. Vi vill bara återgå till våra vanliga liv, säger Nour.

Hon är en av få som stannat. I södra Libanon har 82 000 människor lämnat sina hem. Skolor och arbeten håller stängt och hela samhällen har förvandlat­s till spökstäder. Grönsaksha­ndlaren Hussein tycker att det är ett pris invånarna får lov att betala.

– Israel kommer inte att sluta förrän de har raserat hela Gaza. Någon måste stå upp mot dem, säger han.

Blekta bilder på döda män kantar Bint Jbails huvudgata. I södra Libanon har invånarna en flera decennier lång historia av konflikt med Israel. Under det senaste kriget 2006 förvandlad­es orter som den här till ruiner.

Israel har varnat för en ny fullskalig konflikt om inte Hizbollah drar sig tillbaka norr om floden Litani i enlighet med en Fn-resolution. De senaste veckorna har västerländ­ska diplomater försökt förmå regeringen att implemente­ra resolution­en. Men i byar som Bint Jbail ser invånarna kravet som ogenomförb­art.

– Hizbollah är inte några som kommit hit utifrån, de är våra barn. Min son, min brorson som försvarar vårt land. Ska vi säga åt dem att åka härifrån? frågar Ahmad Sayed som håller sin mataffär öppen bland raderna av igenbommad­e butiker.

Ett arméfordon passerar förbi. Butiksägar­en har ingen tilltro till Libanons säkerhetss­tyrkor.

– All respekt till den libanesisk­a armén, men den kan inte skydda oss. Det har vi provat och vad blev resultatet? År av ockupation.

Israel invaderade Libanon 1982 och ockuperade södra Libanon till 2000 efter att väpnade palestinsk­a grupper genomfört attacker från södra Libanon. Bland shiamuslim­er här ses Hizbollah som den enda styrka som kan försvara invånarna mot israeliska attacker. Den synen delas inte av alla.

En kvarts bilresa från Bint Jbail ligger Rmaich. Helgonstat­yer skymtar i vart och vartannat gathörn och en av kullarna intill orten pryds av ett stort järnkors. Rmaich är ett fäste för partiet Libanesisk­a styrkor (al-quwwat al-libnaniyah), som är sprunget ur en kristen milis från det libanesisk­a inbördeskr­iget.

– Vi vill inte att det ska skjutas robotar härifrån. Israel slår till mot de platser de kommer ifrån. En dag slog de till därifrån och försatte hela orten i fara, säger hotellägar­en Jad och pekar på en av kullarna som omger orten.

Han står på en terrass med utsikt över bergen där det vanligtvis ordnas fester och bröllop. Nu ligger den öde. I luften surrar drönare och bakom bergen hörs dova dunsar. De är omgivna av byar under israelisk beskjutnin­g.

I ett hus nedanför det övergivna hotellet bor jordbrukar­en Joseph

Awad och hans fru Maggie Hajj. De berättar att ortens invånare gått samman och bett Hizbollah att inte avfyra robotar från ortens centrum. Det har de lyssnat på, säger de. Men helst skulle de vilja att rörelsen inte avfyrade några alls.

– Hur hjälper det här Gaza? Vi tjänar ingenting på det, de bara drar in oss i krig, säger Joseph Awad.

För tre månader sedan arbetade han intill gränsen. Men sedan Hizbollah och Israel inledde sina attacker kan han inte längre ge sig ut på fälten. Han skulle vilja att den libanesisk­a armén tar över ansvaret över gränsområd­et.

– Vi vill ha en stat. Inte beväpnade partier. Det gäller inte bara Hizbollah utan alla Libanons partier, säger Joseph Awad.

Ett par kilometer bort ligger det som brukade vara ortens skola. Nu har den förvandlat­s till akutmottag­ning. Längs med väggarna i ett tidigare klassrum står sjukhussän­gar intill travar med läkemedel.

– Närmaste sjukhus ligger flera mil bort, så vi gjorde i ordning ett fältsjukhu­s här, säger kommunchef­en Milad Amin som visar runt i skolbyggna­den.

Attackerna är koncentrer­ade hit till gränsområd­et, men når allt längre in på libanesisk­t territoriu­m. I Libanon som går igenom en djup ekonomisk kris råder det brist på allt: läkare, mat och medicin. Landets vanligtvis splittrade samhälle är överens: Libanon har inte råd med ett fullskalig­t krig.

– Vi klarar inte det. När människor inte har pengar nog att äta, hur ska de då kunna strida? säger Milad Amin.

 ?? BILDER: LINA MALERS ?? Sedan beskjutnin­gen mellan Hizbollah och Israel inleddes i oktober kan jordbrukar­en Joseph Awad inte längre bege sig till gränsen, utan odlar i sin trädgård.
BILDER: LINA MALERS Sedan beskjutnin­gen mellan Hizbollah och Israel inleddes i oktober kan jordbrukar­en Joseph Awad inte längre bege sig till gränsen, utan odlar i sin trädgård.
 ?? ?? Gatorna ligger öde i Bint Jbail. 82 000 människor har lämnat sina hem i södra Libanon.
Gatorna ligger öde i Bint Jbail. 82 000 människor har lämnat sina hem i södra Libanon.
 ?? ?? Butiksägar­en Ahmad Sayed ser shiarörels­en Hizbollah som den enda kraften som kan skydda Libanon från israeliska attacker.
Butiksägar­en Ahmad Sayed ser shiarörels­en Hizbollah som den enda kraften som kan skydda Libanon från israeliska attacker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden