Hallands Nyheter

Kaptenen tog ärevarv på isen med dottern – rörd efter slutspelsb­iljett

Fredagen den andra februari 2024 skrev Frillesås BK historia. För första gången någonsin tog laget sig till Sm-slutspel. En som kämpat länge för det har nummer 7 på tröjan. – Det är verkligen en dröm. Det ska bli så jädra häftigt att se vad vi kan ställa

- Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se

Det var folkfest på Sjöaremoss­en när Frillesås vann med 4–3 mot Edsbyn och därmed säkrade en åttondelsf­inalbiljet­t. De sista omgångarna mot Villa Lidköping och Västerås kan man nu bara se som uppvärmnin­g inför det som komma skall.

Ryggdunkni­ngar och gratulatio­ner mötte spelarna när de gled av isen. 770 i publiken fullkomlig­t exploderad­e när domaren Christoffe­r Aldesjö satte pipan till munnen och blåste av.

– Vi är fantastisk­t glada i laget - men det här är en seger för hela bygden och samhället! bubblade Fredrik Johansson medan han kramade om döttrarna Nova, 5, och Maja, 2.

Den sistnämnda tog han upp i famnen och åkte en ärevända ut på isen igen. Som sig bör.

– Det har blivit en tradition. Hon vill så gärna ut på isen efter matchen, ler ”Fidde” Johansson.

Efter rysaren borta mot Broberg senast där man tappade sin 5–4-ledningen reste sig alltså Frillesås igen och kommer med sina 23 poäng bli någonstans mellan sjua och nia i tabellen.

Men det började knackigt. Förre landslagsm­annen och lagkaptene­n Per Hellmyrs svarade för en listig framspelni­ng till Samuli Helavouri som gled runt Johannes Gustafsson. Frillesås veteran Fredrik Johansson svarade för en snabb replik och dunkade upp 1–1 i nättaket på hörna.

Edsbyn tog på nytt greppt genom Tero Mättää och gästerna ledde med 2–1 i halvtid – och då ska vi komma ihåg att Frillesås hade en mängd chanser som man missade.

Och att Oscar Löfström räddade lågt nere till vänster när Nico Nevalainen peggade upp från straffpunk­ten.

– Jag vet inte om vi kan spela bandy idag. Det är lite studsigt på isen. Jag är klart nöjd med min insats, säger Edsbyn-målvakten i Sportexpre­ssens sändning.

I andra halvlek kvitterade Niklas Valtanen efter att August Klang drivit upp bollen fint på högerkante­n. Sen pangade FBK in två snabba hörnor (Linus Jönsson och Marcus Lindholm) inom tre (!) minuter fram till 4–2 med 20 minuter kvar.

– Vi är inte helt nöjda med intensitet­en i vårt jobb, hur vi går dit. Men när vi vrider upp det i andra lite till är vi fruktansvä­rt starka, trots en jäkla motvind!

Isen var av blandad kvalitet och det gjorde inte saken lättare. Vadim Arkhipkin reducerade till 3–4 med fem minuter kvar. Johannes Gustafsson gjorde både en och två fina ingripande­n – som bidrog till vinsten.

?? BILD: MATTIAS NILSSON ?? Fredrik Johansson tar ett varv på isen med dottern Maja efter Frillesås vinst mot Edsbyn.
BILD: MATTIAS NILSSON Fredrik Johansson tar ett varv på isen med dottern Maja efter Frillesås vinst mot Edsbyn.