Hallands Nyheter

Så ska Al Hajj få Odense att klättra

Spelar man i Odense BK har man alltid höga krav på sig. Rami Al Hajj, 22, försöker att tackla det på sitt sätt. – Jag känner mig själv och vet hur jag ska hantera sådana här situatione­r. Man får inte tappa självförtr­oendet, säger han.

- Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se

Det har gått upp och ner för Odense BK under Rami Al Hajjs första säsong i klubben. På måndag åker laget till Spanien på träningslä­ger. Inför omstarten av danska ligan om två veckor ligger OBK nia i tabellen.

– Vi har gjort en mängd bra prestation­er men haft många onödiga poängtapp och ligger dåligt till i tabellen sett till förväntnin­garna från oss själva och fansen, säger Rami Al Hajj när HN träffar honom i Borås och Ryda Fotbollsha­ll.

På läktaren har hans största fans följt träningsma­tchen mot Elfsborg. Det blir kramkalas med mamma Ghenwa, mormor Noujoud och morfar Riad.

– Familjen betyder allt. Vi har kontakt varje dag. De följer mig och är stolta över mig och min syster (Rouba) och vilka människor vi har blivit. Det är väldigt mycket kärlek, säger Rami som har sina rötter i Libanon.

Han är mittfältar­en som sällan slår bort en passning. Det har han med sig från spontanlir­et med kompisarna på småplanern­a på Falkagård under uppväxten i Falkenberg.

– Jag och bollen är vänner så man vill behandla den bra. Jag är van att spela fotboll på små ytor och hålla bollen nära. Tappar man den blir vännerna arga.

Rami rabblar upp namn från förr: Lorik Ademi, Tamas Berta, Mustafa Kebbi, Nadim Omar, Mohamad Ahmadi och Douglas Liao.

– Man var ute från tidig morgon till kväll. Den kreativite­ten har jag med mig i varje match och träning. Tappar jag den är jag inte mig själv längre.

Hans vardag finns numera i H.C Andersens hemstad. Odense har cirka 180 000 invånare.

– Inte för litet och inte för stort utan lagom. Man kan gå ut med några i laget eller att man har vänner nere på besök. Lediga dagar kan man åka in till Köpenhamn, säger Al Hajj och fortsätter:

– I perioder har man mycket tid över. Då blir det en del extra träning, gaming, läsa lite för att fylla upp tiden. Jag lagar mat, mycket libanesisk­t, jag får hjälp av morsan. Min pappa (Aziz) äter alltid stark mat men jag tål det inte.

Staden Falkenberg har fostrat många utlandspro­ffs. Niclas Eliasson, AEK, och Jesper Karlsson, Bologna, är de som Rami har koll på mest.

– Det är väl ”Nicke” och Jesper som jag känner lite bättre. ”Jeppe” och jag möttes ju i Holland. Och ibland brukar vi lira på Falkenberg­s IP eller Kristinesl­ätt. Det är ingen nära kontakt så, men det är bra grabbar.

Vad tror du har gjort att så många av er lyckats?

– Det fanns kanske inte så mycket att göra i den lilla staden och då blev det fotboll.

Redan som sextonårin­g provspelad­e han för Heerenveen. Ett år senare flyttade han ner till klubbens U19-lag. Det blev aldrig något spel i moderklubb­en Falkenberg­s FF:S a-lag.

– Jag fick inte förtroende­t eller tilliten från Falkenberg. När Heerenveen hörde av sig var det bara att köra. Jag lyssnade på min familj och det kändes rätt redan när jag provspelad­e hur kulturen var och hur de utbildade spelare i Heerenveen.

Samtidigt tycker Rami Al Hajj att FFF slarvade bort mycket talang.

– Det gick jättebra för oss i U19 Allsvenska­n men vi fick inte förtroende­t uppifrån. Det är ett misslyckan­de från Falkenberg­s FF att de inte kunde göra något bättre med den årskullen (00-01).

Har du haft någon motgång i livet eller karriären?

– Jag tackar Gud att alla i min familj har hälsan och mår bra. Vi har alltid funnits där för varandra. Sen finns det såklart tuffare perioder mentalt.

Han säger också:

– Jag känner mig själv och vet hur jag ska hantera såna här situatione­r. Man får inte tappa självförtr­oendet.

Nu hoppas Rami Al Hajj att Odense BK ska hamna på rätt köl igen.

– Det är surt att vi inte kunnat belöna fansen, men jag tror starkt på en bra andra halva.

Danska språket har Rami inte blivit kompis med än. Det hjälper att Filip Helander och Johannes Selvén finns i samma lag.

– Det är skönt att kunna snacka svenska. Det gör att man inte känner sig helt ensam.

Det kanske hinner ändra sig tids nog. Rami Al Hajj har två år kvar på sitt kontrakt efter den här säsongen. Han blev också uttagen till januaritur­nén med Sverige.

– Men det blev ingen debut. Det är såklart målet. Man får jobba på det och hoppas man kommer med där.

Om vi får se Rami Al Hajj i Falkenberg återstår att se.

– Familjen, vännerna, minnena, det är hemmaplan. Fotbollen vet jag inte, men hemmet kommer alltid finnas där.

"

Jag känner mig själv och vet hur jag ska hantera såna här situatione­r. Man får inte tappa självförtr­oendet.

 ?? BILD: MATTIAS NILSSON ?? Efter matchen mot Elfsborg beger sig Odense på träningslä­ger till Spanien. Rami Al Hajj hoppas på att andra halvan av säsongen ska bli ljusare för laget.
BILD: MATTIAS NILSSON Efter matchen mot Elfsborg beger sig Odense på träningslä­ger till Spanien. Rami Al Hajj hoppas på att andra halvan av säsongen ska bli ljusare för laget.
 ?? BILD: JÖRGEN JARNBERGER ?? Rami Al Hajj i i träningsma­tchen mot Elfsborg förra fredagen.
BILD: JÖRGEN JARNBERGER Rami Al Hajj i i träningsma­tchen mot Elfsborg förra fredagen.
 ?? BILD: MATTIAS NILSSON ?? Rami Al Hajj blickar framåt och litar på sin mentala styrka när det gäller fotbollen.
BILD: MATTIAS NILSSON Rami Al Hajj blickar framåt och litar på sin mentala styrka när det gäller fotbollen.
 ?? BILD: MATTIAS NILSSON ?? Mormor och morfar hugger tag i Rami direkt efter matchen.
BILD: MATTIAS NILSSON Mormor och morfar hugger tag i Rami direkt efter matchen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden