Hallands Nyheter

Victor Leksell har hittat formeln för okomplicer­ad pop

- Anna Rosenström kulturnoje@hn.se

Pop

Victor Leksell

”Tid & tro” (Sony Music)

Att slå igenom så massivt som Victor Leksell gjorde med låten ”Svag” – dessutom under en pandemi utan möjlighet att bygga upp livevana på mellanstor­a spelställe­n först – har varit överrumpla­nde för Torslandas­onen. Det märks inte minst på titelspåre­t på hans andra skiva ”Tid & tro”. Refrängen skrevs natten innan han skulle upp på Lisebergs stora scen 2022:

”Så ge mig lite tid och tro, skulle aldrig nånsin bli så stort, och om jag kunde ge mig av, skulle ni då stanna kvar?”

Sedan den där natten har mycket hänt. Leksell har överröstat­s av fansens allsång på diverse scener, överösts med priser (bland annat P3 Gulds livepris Guldmicken) och gästat Håkan på Ullevi.

Sound- och temamässig­t är det dock inte mycket som förändrats sedan albumdebut­en från 2020. Victor Leksell gör fortfarand­e enkla, känslosamm­a kärlekslåt­ar.

Den snälla gitarrpope­n blandas upp med pulserande, elektronis­ka beats, bombastisk­a trummor och vocoder-stämmor. Någon gång hörs influenser från hiphopen: en dov, halkig, drill-basgång (titelspåre­t) eller en loopad gitarrslin­ga och en hookig flöjt (”Dårar”).

Men det är inget som riktigt sticker ut. Snarare är produktion­erna designade för att framhäva Leksells främsta styrkor: de fängslande sjunga-med-melodierna och de sårbara texterna.

På ”Eld & lågor” (skriven för Netflix reboot av ungdomsfil­men ”Vintervike­n”) fångas den första blixtrande förälskels­en. I ”Fotografi” drömmer han sig tillbaka till en relation som tagit slut.

”Fånga mig när jag faller” är en desperat skildring av svek från någon man ställt upp för och ”Nätterna i Göteborg” är en fin, lite Håkan Hellströms­k visa om att välta papperskor­gar på vägen hem från klubben när ens kärlek gått hem med någon annan. Supersamar­betet ”Din låt” med Einár, som släpptes postumt efter mordet, följer liknande tematik.

Det är lätt att känna att Victor Leksell står och stampar lite i hjärtaoch smärta-träsket. Efter x antal låtar om tårar som rinner, en himmel som gråter och hjärtan som går itu blir det förstås lite förutsägba­rt. Men de lättfattli­ga texterna är också det som gör att tusentals unga som är mitt i ett heartbreak kommer att kunna relatera till hans musik.

Leksells nya album är kanske inte det mest innovativa du kommer höra i år men det finns något befriande i att han inte komplicera­r saker och ting. Okomplicer­ad popmusik är ibland den bästa.

Jag blir också glad över låtarna som är mer uppåt, som den goa ”fuck allt”-låten ”Hela världen är min” och den hoppfulla ”Natten blir till dag”.

Klart är att 26-åringen och hans team av låtskrivar­e och producente­r hittat en säker formel för att skapa topplisteh­its som berör. Nästan varje låt på ”Tid & tro” hade kunnat hamna överst på Spotifys Topp 50.

Då är det skönt att dessa också späds ut med små mellanspel. Som det gulliga röstmemot ”Bättre än mig” och det atmosfäris­ka interludet ”Zenith” som förövrigt låter väldigt mycket Lorentz (inte så konstigt då dennes producent Vito Grasso varit i farten med sina syntmattor även här).

Avslutande ”031” är i all sin anspråkslö­shet skivans höjdpunkt. Över ett avskalat elpiano sjunger Leksell här om vad jag tolkar som en vemodig längtan efter att livet ska ta fart igen, kanske efter nedstängni­ngen under pandemin.

Den visar också på en annan typ av skrivande än de mer allmängilt­iga kärlekssån­gerna. En riktning Leksell borde utforska ännu mer framöver för att nå riktig popmagi.

 ?? BILD: NOAH AGEMO ?? Victor Leksell och hans team av låtskrivar­e och producente­r har hittat en säker formel för att skapa topplisteh­its som berör.
BILD: NOAH AGEMO Victor Leksell och hans team av låtskrivar­e och producente­r har hittat en säker formel för att skapa topplisteh­its som berör.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden