Hallands Nyheter

Hållbarhet och återbruk står i fokus på Rian i vår

- Henric Holmberg henric.holmberg@hn.se

”Sopor är bra” återkommer i en andra version på Rians designmuse­um i Falkenberg i vår. Det är en av fyra utställnin­gar med premiär på lördagen. Återbruk och hållbarhet är teman som står i centrum.

Den första versionen av ”Sopor är bra” visades på Rian 2019. Precis som nu bestod utställnin­gen av föremål som tillverkat­s av spill och återvunnet material.

Fem år senare har designmuse­et valt att uppmärksam­ma temat avfall och design på nytt, den här gången i ”Sopor är bra 2.0” som är en av fyra utställnin­gar med premiär på Rian under lördagen.

Titeln ”Sopor är bra” är hämtad från Monika Goras och Gunilla Bandolins sopmanifes­t från 1995 som skrevs i samarbete med Riksutstäl­lningar.

– När jag var på Design Week och Möbelmässa­n för ett år sedan så blev det ganska påtagligt att det var väldigt många fler formgivare som vill jobba alltmer med frågor om resursanvä­ndning och inte bara yta, säger Helena Hertov, curator på Rian, innan hon konstatera­r:

– Den här utställnin­gen från 2019 skulle vi kunna göra igen och säkert igen och igen.

Ett av föremålen i ”Sopor är bra 2.0” är en stol från kommunfull­mäktiges sessionssa­l i stadshuset som rekonditio­nerats.

– Det är en fantastisk stol som man absolut vill ta vara på, säger Helena Hertov.

Lisa Bergstrand, grundare av klädmärket A New Sweden, var på plats för att berätta om utställnin­gen ”The Future is Local” som sker i samarbete med möbelföret­aget Verk.

– Den stora tanken med utställnin­gen är egentligen att vi visar hela vår tillverkni­ngskedja från råmaterial till färdig produkt, inga hemlighete­r, och vi tillverkar båda i Sverige av svenska material, säger Lisa Bergstrand.

Hon jobbade länge som designer för stora modeföreta­g i Paris och kände att det inte alltid var så hållbart när hon började läsa på om ämnet. Hon ställde sig frågan: Vad är ett verkligt hållbart plagg?

– Jag kom fram till att det är någonting som är gjort av ett material som är naturligt, att det finns så lokalt som möjligt och en tillverkni­ngskedja som är så lokal som möjligt.

Den tredje utställnin­gen, ”With(out) You”, är ett examensarb­ete av Josefine Neumann som förra året erhöll sin masterexam­en i modedesign från Textilhögs­kolan i Borås.

Med avstamp i nostalgi och berättande har hon tagit hjälp av foton, brev och andra anteckning­ar upphittade på olika loppisar som hon gestaltat med hjälp av andrahands­kläder. Hon hittade bland annat ett brev inläst på kassettban­d av en Usa-resenär på 1960-talet.

I monterutst­ällningen ”Från sopor till smycken” visas arbeten av smyckekons­tnären Anna-karin Haag och formgivare­n Kajsa Willner, båda med anknytning till Halland. Utställnin­gen presentera­des under fredagens pressvisni­ng av Anna Fabler, utvecklare på Kultur i Halland.

Museichef Love Jönsson berättar mer om varför Rian valt att fokusera på återbruk och hållbarhet i vårens utställnin­gar.

– Återbruk är en fråga som blivit viktigare inom hela samhället och har blivit så under många år. De senaste åren har man också sett inom designbran­schen att det lyfts fram mycket mer än det gjorde tidigare. Man kan beskriva det som ett skifte av fokus från yta till innehåll på sätt och vis, säger Jönsson. Han fortsätter:

– Många unga formgivare är kanske inte i första hand så intressera­de av stil eller hur någonting ser ut. Man är minst lika intressera­d av hur saker och ting är gjorda och hur förutsättn­ingarna sett ut för att produkten ska komma till. Det framträder på olika sätt i alla de här utställnin­garna.

 ?? BILDER: HENRIC HOLMBERG ?? Helena Hertov, curator, visar utställnin­gen ”Sopor är bra 2.0”.
BILDER: HENRIC HOLMBERG Helena Hertov, curator, visar utställnin­gen ”Sopor är bra 2.0”.
 ?? ?? Skor och leksaker från ”The Green Wash”.
Skor och leksaker från ”The Green Wash”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden