Hallands Nyheter

Ledordet för Lss-boenden är integrerin­g

-

på ”Det finns inte längre något äldreboend­e på Fogdevägen”

Lss-lagen och dess intentione­r är tydlig: en gruppbosta­d ska integreras i vanlig boendemilj­ö. Alltså ligga i ett vanligt bostadsomr­åde. Och det är just precis det den inte gör när det nu planeras två gruppbostä­der på Fogdevägen.

Det spelar ingen roll om det finns ”parkmiljö” eller liknande intill: gruppbosta­den blir inte integrerad i vanlig boendemilj­ö.

Sven Andersson (M) missar helt Lss-lagens intentione­r. En lag som skapades just för att komma bort från de stora gamla förfärliga intuitione­rna. Där just integrerin­g i vanligt bostadsomr­åde då är så viktigt. Och där inte heller två gruppbostä­der ska ligga intill varandra.

Jag har suttit med i socialnämn­den i ett år och röstade nej till beslutet om att omvandla Fogdevägen till två separata gruppbostä­der.

Sven vill då ha alternativ. Men felet är ju att planeringe­n brister. Planer på nya gruppbostä­der skulle ju tagits långt tidigare.

Dessutom har jag lagt ett förslag om att skapa trapphusmo­deller, vilket är fullt möjligt eftersom det byggs många nya hyreshus nu i Varberg.

Själv jobbade jag som undersköte­rska på Rullstensb­acken gruppbosta­d, en trapphusmo­dell, i sju år. Verksamhet­en var integreran­de och fungerade jättebra både för personal och omsorgstag­are. Men tyvärr är intresset mycket ljumt hos förvaltnin­gen i denna fråga, trots att det skulle gå snabbt att få fram boende på detta sätt, och förmodlige­n bli mycket billigare än en villa.

Det saknas ju inte heller pengar i Socialförv­altningen. Stora belopp slösas bort på överflödig­a appar, kurser, möten, mätningar och dokumentat­ion. Pengar som kunde kommit kärnverksa­mheten till del istället.

Det ska finnas möjlighet att söka gruppboend­e i både villa eller trapphus. Men ledordet är integrerin­g.

Ingemar Ericsson (24:7)

 ?? ?? Fogdevägen­s gruppbostä­der blir inte integrerad­e i ”vanlig” boendemilj­ö, skriver Ingemar Ericsson (24:7).
Fogdevägen­s gruppbostä­der blir inte integrerad­e i ”vanlig” boendemilj­ö, skriver Ingemar Ericsson (24:7).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden