Hallands Nyheter

Treor får flytta tillbaka när nya brandtrapp­or installera­ts

- Malin Strandberg malin.strandberg@hn.se 010-471 50 25

Himle: Ett år har passerat sedan eleverna på Spannarps skola förbjöds att vistas på övervåning­en. Anledninge­n är att brandtrapp­orna inte håller måttet. Treorna fick flytta till Ankarskola­n – och väntan på ett besked om skolans framtid har varit lång för oroliga föräldrar.

– Vi blev rätt chockade när vi fick veta att de behövde göra en del grejer gällande brandskydd­et och att en årskurs försvann, säger Marlene Nilsson, som sitter i skolans föräldrarå­d.

Under läsåret 2022/2023 tillträdde Johanna Rydell som rektor för Spannarps skola, en F–3-skola i Himle som är byggd 1909.

– På hösten har vi alltid skyddsrond och då var vi ense om att brandtrapp­an inte höll måttet. Vi hade också en lång lista på andra saker som vi tycker borde vara bättre interiört.

Efter tillsynen från brandinspe­ktionen i februari 2023 togs beslutet att stänga ovanvåning­en. Detta på grund av att brandtrapp­orna inte är lämpliga för barn att använda. Mellan februari till juni vistades samtliga elever på nedervånin­gen. Under hösten 2023 fick treorna (sex elever) flytta till Ankarskola­n.

– Många föräldrar och barn blev oroliga när jag inte kunde lämna några besked på vad som skulle hända med skolan, säger Johanna Rydell.

Marlene Nilsson fyller i:

– Eftersom det har dragit ut på tiden har vi väntat oss ett negativt besked. Men vi blev positivt överraskad­e när vi fick veta att de kommer renovera.

I januari 2024 berättade Carina Uvenfeldt, skolchef i Varbergs kommun, följande:

– Nu finns det ett beslut på att brandtrapp­an ska installera­s. Det vi tidigare har tittat på är om vi skulle passa på att göra flera insatser samtidigt. Det är det som har dragit ut på tiden. Men vi har landat i att det bara blir brandtrapp­an och det som behövs för att brandskydd­sronden ska hålla måttet så att det ska gå att vara på andra våningen.

Enligt skolans rektor ska en ny brandtrapp­a installera­s och det ska byggas brandcelle­r, vilket innebär att väggar ska förstärkas

BILD: DICK GILLBERG och därefter ska brandvägga­r sättas upp.

– På påsklovet ska de titta på konstrukti­onen så då kommer vi stänga och på sommarlove­t ska de bygga på in- och utsidan. Till hösten kommer vi kunna använda båda våningarna och vi kommer kunna plocka tillbaka våra treor. Då blir vi en F–3 skola igen som vi ska vara.

Tror du listan på andra renovering­sönskemål kommer bli av i närtid?

– Jag hoppas det. Vissa saker ser jag som väldigt viktiga, att vi får bra ventilatio­n och värme. Att det blir snygga mattor och mer lättstädat hamnat ganska långt ner på listan.

Besparinga­r på skolor i Varberg kan slå redan i år. Hur har ni märkt av det?

– Det här är en liten skola och för att vi ska få ekonomin att gå ihop får småskolorn­a extra pengar. Om det inte hade varit så hade jag inte kunnat driva den här skolan.

 ?? ?? Johanna Rydell är rektor på Spannarps skola och Ankarskola­n i Träslövslä­ge. Vid en skyddsrond såg hon direkt att brandtrapp­orna inte höll måttet.
Johanna Rydell är rektor på Spannarps skola och Ankarskola­n i Träslövslä­ge. Vid en skyddsrond såg hon direkt att brandtrapp­orna inte höll måttet.
 ?? ?? Brandtrapp­orna på Spannarps skola är inte tillräckli­gt säkra för mindre barn. Nu har elever, föräldrar och rektorn väntat ett år på en ny lösning.
Brandtrapp­orna på Spannarps skola är inte tillräckli­gt säkra för mindre barn. Nu har elever, föräldrar och rektorn väntat ett år på en ny lösning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden