Hallands Nyheter

5 februari

-

Namnsdagen

Namnsdag

I dag har Agata och Agda namnsdag. Agata kommer från det grekiska ordet agathos ”god”, ”duglig”. Agda är en svensk form av Agata.

Bemärkelse­dagen

I dag är det Runebergsd­agen. Den firas till åminnelse av den finlandssv­enske författare­n Johan Ludvig Runeberg, som föddes i början av februari år 1804 och som har beskrivits som Finlands nationalsk­ald. Ett litteratur­pris i hans namn, Runebergsp­riset, instiftade­s 1986 och i dag tillkännag­es årets mottagare. Åtta kandidater är nominerade. Vinnaren får en prissumma på 20 000 euro.

Citatet

”Att vänta på en njutning skänker ofta mer ångest än att utstå ett lidande.”

Sidonie Gabrielle Colette, fransk författare, 1873–1954.

Det hände då

• För 31 år sedan, 1993, blev

Rose-marie Köhn utnämnd till biskop i Hamar stift. Det gjorde henne till både Norges och Nordens första kvinnliga biskop.

• För 46 år sedan, 1978, avslutades världsmäst­erskapen i alpin skidsport i Garmisch-partenkirc­hen i det dåvarande Västtyskla­nd. Ingemar Stenmark från Tärnaby skrev i detta VM skidhistor­ia genom att bli Sveriges första alpina världsmäst­are, med guld i både specialsla­lom och storslalom.

• För 53 år sedan, 1971, landade två av Apollo 14:s astronaute­r på månen. De blev de första människorn­a att dra ett fordon på månens yta. I bagaget fanns nämligen en dragkärra för insamling av månsten. Två dagars vistelse resulterad­e i 43 kilo att ta med, först till moderskepp­et som cirklat kring månen, och sedan hem till jorden.

Födelsedag­ar

• För 32 år sedan, 1992, föddes den brasilians­ke fotbollssp­elaren Neymar da

Silva Santos Júnior, känd som Neymar. Efter en tid hos Santos FC värvades han av FC Barcelona 2013. Neymar var med om att vinna spanska ligan, spanska cupen, Champions League och klubblags-vm innan han köptes av Paris Saint-germain FC 2017. Med Brasilien har han ett Os-silver och en guldmedalj från OS 2012 respektive 2016.

• För 60 år sedan, 1964, föddes skådespela­ren och regissören Helena Bergström. Hon har varit verksam både på Dramaten och Stockholms Stadsteate­r. På film slog hon igenom 1989 i först ”Kvinnorna på taket” och sedan ”1939”. Därefter medverkade hon i flera av sin make Colin Nutleys filmer som ”Änglagård” (1992) och ”Sista dansen” (1993). Hon har bland annat regisserat filmerna ”En underbar jävla jul” (2015), ”Vilken jävla cirkus” (2017) och ”Dancing queens” (2021).

• För 94 år sedan, 1930, föddes illustratö­ren och konstnären Ilon Wikland. Hon är framför allt känd för sina barnboksil­lustration­er, främst av Astrid Lindgrens böcker, bland annat ”Mio, min Mio” (1954), ”Bröderna Lejonhjärt­a (1973) och ”Titta Madicken det snöar” (1983). Wikland är av estnisk härkomst och har berättat om sin uppväxt i krigets skugga i bland annat ”Den långa, långa resan” (1995, text av Rose Lagercrant­z).

Hört och hänt

• För 32 år sedan, 1992, mötte moderate statsminis­tern Carl Bildt och invandrar-, jämställdh­etsoch kulturmini­ster Birgit Friggebo, Folkpartie­t, invånare i Rinkeby utanför Stockholm. Mötesdelta­garna oroades av flera attentat mot personer med invandraru­tseende och ansåg att statsråden inte kunde bemöta oron, även om Bildt sa att Sverige i huvudsak är ett tolerant samhälle. Sammankoms­ten slutade med att Birgit Friggebo förgäves försökte få deltagarna att sjunga ”We shall overcome”.

 ?? ARKIVBILD: ALI LORESTANI ?? Helena Bergström fyller 60 år i dag.
ARKIVBILD: ALI LORESTANI Helena Bergström fyller 60 år i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden