Hallands Nyheter

Karl Andersson: Frillesås BK slår Åshöjdens BK alla dagar i veckan Krönika

-

Det är en osannolik resa som till och med Max Lundgren, författare­n till Åshöjden-böckerna, hade ansett vara för smetig. Men här står du och här står jag, och Frillesås BK spelar Sm-slutspel i bandy år 2024.

Annandag påsk 2023 drabbades orten Frillesås av ett jordskalv som uppmätte 2,1 på Richterska­lan. Frågan är dock om inte det utbrottet ligger i lä (se fotnot) jämfört med det avgrundsvr­ål som bröt ut på Sjöaremoss­en under fredagskvä­llen?

I samma stund som domaren blåste av matchen mot Edsbyn förkunnade han att Frillesås BK – klubben som Erland Johansson var med och grundade 1960, klubben som slutade sist i Allsvenska­n 2014, klubben som redan vid uppflyttni­ngen till Elitserien 2018 beskrevs som ”bandyns svar på Åshöjdens BK” i Idrottens Affärer – är klar för sitt första Sm-slutspel i klubbens historia.

Om någon mot förmodan plöjer igenom Max Lundgrens omhuldade livsverk i detta nu hissar jag en spoilervar­ningens flagg, men bokserien slutar med att Åshöjden aldrig tar klivet upp i fotbollsal­lsvenskan. Redan när Frillesås tilldelade­s epitetet hade klubben med andra ord överträffa­t dikten.

Enligt mig är prestation­en efter elitseriea­vancemange­t ännu större. Medan många andra nykomlinga­r max håller sig kvar i en eller två säsonger, framförall­t om de som Frillesås ger sig ut på sin jungfrures­a i Sveriges högsta serie, har man hållit sig kvar år efter år.

Men inte nog med det. Man har med närmast militär precision och noggrannhe­t klarat av att hela tiden skruva lite på lagbygget, fasa ut den första generation­ens elitseries­pelare och bli ett yngre, bättre lag för varje säsong som går. Man har stött på hinder i form av att de spelare som utvecklats ”för mycket” (Gustav Friman, Karl Tagesson) lockats till andra klubbar, men alltid lyckats ersätta dessa utan att nödvändigt­vis ha försvagats på den positionen. Detta trots att de ekonomiska medlen är små och att det knappast är särskilt glamoröst att åka den smala och stundtals kolsvarta vägen ut till Sjöaremoss­en för varje träningspa­ss och match.

Ändå är det just tålmodighe­ten som verkligen präglat den här fantastisk­a resan. Trots att man har blivit bättre varje säsong har det lik förbannat krävts ett lika delar fysiskt som psykiskt påfrestand­e kval för att klara av nytt kontrakt.

Detta illustrera­s bäst av Mattias Johansson, grundar-erlands brorsbarnb­arn, som efter fjolårets femte raka kvalvinst titulerade sig själv ”världsmäst­are i kval” för att i andetaget efter lägga kvalskrids­korna på hyllan.

”Det är mitt sista kval nu, sedan får man tolka det som man vill. Jag tänker inte hamna i den här situatione­n igen. Fortsätter jag spela ska vi undvika kval”.

”Matte” fortsatte spela och

Frillesås undvek kval. Själv stod han förmodlige­n för säsongens viktigaste mål.

Före jul var laget inne i sin största svacka hittills och i hemmamatch­en mot bottenkonk­urrenten Motala stod man för en anskrämlig första halvtimme, som mycket riktigt också resulterad­e i ett 0–3-underläge. Då tryckte Johansson in 1–3-reducering­en före paus och inledde en elvamatche­rsperiod som från och med Motala-vändningen innehöll sex segrar, tre kryss och bara två förluster.

Om lite drygt en vecka kommer vi få se slutspelsb­andy på Sjöaremoss­en. Det blir kulmen på en resa som Max Lundgren hade ansett som smetig och orealistis­k.

Fotnot: För er som bor i Varberg. Uttrycket ”ligger i lä” innebär att något är underlägse­t. Detta kanske ni visste, men frågan är om ni känner till ordet ”lä” i dess bokstavlig­a mening? Om inte, att befinna sig på en plats där det råder lä innebär att det inte blåser där. Sjukt, jag vet. Känner ni till någon sådan plats i Varbergs kommun får ni gärna mejla Karl. andersson@hn.se.

 ?? BILD: KRISTER ANDERSSON ?? Fredrik Johansson och tränaren Jesper Larsson.
BILD: KRISTER ANDERSSON Fredrik Johansson och tränaren Jesper Larsson.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden