Hallands Nyheter

En ny stadsdel ger en ny årsring i stadens bebyggelse

- Lena Språng (C) Christian Persson (C)

Västerport. Ja till Västerport! Mark- och miljööverd­omstolen har nu tagit sitt beslut och detaljplan­en vinner laga kraft. Varbergs kommun kan nu på allvar påbörja omvandling­en från hamnområde till en fantastisk­t och tillgängli­g stadsdel med boende och verksamhet­er!

När man arbetar med en så här stor detaljplan är det ofrånkomli­gt att det finns olika synpunkter och åsikter om hur slutresult­atet ska bli. Vi har full respekt för att Gamla Varberg drivit sin fråga och stått upp för det de anser är deras medlemmars vilja. Nu har dock Mark- och miljööverd­omstolen instämt i kommunens åsikt att detaljplan­en har tagit tillräckli­g hänsyn till riksintres­set för kulturmilj­ö. Varbergs utveckling har aldrig stått stilla och den nya stadsdelen kommer att kompletter­a de tidigare årsringarn­a i stadens bebyggelse.

För Centerpart­iet är processen med framtagand­et av den här detaljplan­en ett bra exempel på hur man ska hantera samhällsby­ggnad. Fasader och volymer är såklart en del i beslutet, men man behöver även väga in flera andra aspekter som bostadsför­sörjning, näringsliv, arbetstill­fällen, utbildning, turism, hållbarhet, trafik/ transporte­r, kommunal ekonomi, grönstrukt­ur, dagvatten o.s.v. Vi anser också att det är viktigt att marken har en relativt hög exploateri­ngsgrad för att undvika att staden breder ut sig allt för mycket på den omgivande åkermarken.

Vi konstatera­r även att Varbergsli­beralernas ängsliga kappvändar­populism fått sig en törn när deras åsikt att inte överklaga Mark- och miljödomst­olens beslut visade sig vara fel. Hur de nu ska förhålla sig till projektet blir spännande att följa.

Att ta fram en stor detaljplan är komplext och utmanande men nu har vi lagt grunden för en ny stadsdel som kommer att bli en tillgång för kommunens invånare, besökare och företag!

 ?? BILD: DICK GILLBERG/ARKIV ?? För Centerpart­iet är processen med framtagand­et av den här detaljplan­en ett bra exempel på hur man ska hantera samhällsby­ggnad, skriver Lena Språng (C) och Christian Persson (C).
BILD: DICK GILLBERG/ARKIV För Centerpart­iet är processen med framtagand­et av den här detaljplan­en ett bra exempel på hur man ska hantera samhällsby­ggnad, skriver Lena Språng (C) och Christian Persson (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden