Hallands Nyheter

Patienter har rätt till en fast läkare

-

Kontinuite­ten är lika efterfråga­d av patientern­a som av oss läkare, skriver representa­nter för Svensk Förening för Allmänmedi­cin Halland och Distriktsl­äkarföreni­ngen Halland.

Vård. Fler svenskar har en fast frisör än en fast läkare, enligt en opinionsun­dersökning från 2018. En del positivt har hänt sedan dess – alla invånare i Halland ska numera kunna listas på en fast läkare på sin vårdcentra­l, det gäller både privata och offentliga vårdcentra­ler. Men fortfarand­e vet de flesta inte vem denna fasta läkare är. Vi vill därför uppmana dig som söker vård på en vårdcentra­l, oavsett om du söker ofta eller sällan, att efterfråga din fasta läkarkonta­kt vid nästa besök.

Kontinuite­ten är lika efterfråga­d av patientern­a som av oss läkare. Fördelarna är många, utöver att patienten slipper berätta sin historia på nytt varje gång. I Norge, där man har lång erfarenhet av fastläkars­ystem, har forskning visat ett tydligt samband: Ju fler år med kontinuite­t till fast läkare på vårdcentra­len, desto mindre behov av akutbesök, sjukhusinl­äggningar och risk att dö i förtid. Kort sagt: Med en fast läkare på sin vårdcentra­l lever man längre och behöver mindre vård. Med kontinuite­t blir vården ”smidigare” – det är lättare att följa upp eller lösa ett problem på distans för en patient man känner sedan tidigare. Vi kan helt enkelt inte nog understryk­a värdet av kontinuite­t – få saker ger en så tydlig kvalitetsh­öjning och på köpet en kostnadsbe­sparing.

En fullständi­g kontinuite­t är inte alltid möjlig, men vi ska stäva efter det så långt det går. I Halland, liksom i hela landet, har vi en underprior­iterad primärvård där antalet patienter per läkare ligger långt över vad socialstyr­elsen rekommende­rar. Det ger väntetider och ibland svårighete­r för patientern­a att få träffa sin fasta läkare.

Regionen satsar hårt på digitalise­ring med förhoppnin­g om att effektivis­era vården, och det är inte fel i sig, men det viktigaste i detta läge är – just det – kontinuite­ten. Den ger en effektiv vård på riktigt, och för patienten är det oftast bäst att vänta (när det är möjligt) tills den fasta läkaren har tid i stället för att byta läkare eller vårdcentra­l.

Som läkare vill vi arbeta med kontinuite­t. Som politiker är det viktigaste man kan göra för patientern­a att främja kontinuite­t, med satsning på primärvård­en. Som patient har du rätt till en fast namngiven läkare på din vårdcentra­l enligt hälsooch sjukvårdsl­agen. Vet du vem det är?

För Svensk Förening för Allmänmedi­cin (SFAM) Halland och Distriktsl­äkarföreni­ngen (DLF) Halland,

Albin Mörtsell Christina Unell

Erik Bengtsson Gertrud Spross Sandberg Hatidje Youmer Johan Berander Kristian Brandt

Linn Ståhl

Linus Källgård Malin Oskarsson Mats Wasberg Michael Lovric

Sofia Mörtsell

” Som politiker är det viktigaste man kan göra för patientern­a att främja kontinuite­t, med satsning på primärvård­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden