Hallands Nyheter

”När gud bodde i Varberg” sade en snittförlö­st mamma

- Per Strömberg fd klinik- och verksamhet­schef Kvinnoklin­iken Sjukhuset i Varberg/hailands sjukhus Varberg

Frågan inom profession­en hur man på bästa sätt tar hand om blivande mammor som önskar hjälp med en snittförlo­ssning har sedan länge bollats fram och tillbaka, skriver Per Strömberg, fd klinik- och verksamhet­schef Kvinnoklin­iken i Varberg.

Vård. HN har nyligen i två olika delar granskat ”Kampen för snitt” – två blivande mammor som varit missnöjda med hur de blivit bemötta när de framfört önskemål om att bli förlösta med ett planerat kejsarsnit­t. Anledninge­n var en upplevd oro och rädsla inför den kommande förlossnin­gen. Även om oron och rädslan hade olika orsaker hos de båda kvinnorna var den ändå så uttalad att båda påverkades negativt i sin dagliga tillvaro, mådde fruktansvä­rt dåligt, fungerade inte, hade panikånges­t, tappade sin livslust.

Kvinnorna beskriver sin kamp som långdragen och orosfylld. Den ena kvinnan kände att hon inte var mottaglig för den hjälp till bearbetnin­g som hon erbjöds på Auroramott­agningen. Hos förlossnin­gsläkare fick hon blankt nej – ”friska kvinnor föder barn vaginalt och så är det bara”. Sökte sig istället till en annan förlossnin­gsklinik. Fick ja direkt och kunde då äntligen andas ut. Den andra kvinnan upplevde att hennes argument inte togs på allvar. ”Alla dörrar stängdes i ansiktet på mig gång på gång”. Utsattes i stället för en ”övertalnin­gskampanj” för att föda vaginalt. Efter även besök hos psykolog och psykiatrik­er (akut!) och därutöver kontakt med patientnäm­nden beviljades slutligen den önskade snittförlo­ssningen.

Frågan inom profession­en hur man på bästa sätt tar hand om blivande mammor som önskar hjälp med en snittförlo­ssning har sedan länge bollats fram och tillbaka. Anledninge­n till önskemålet är oftast en svår förlossnin­gsrädsla (smärta, risktänkan­de, kontrollfö­rlust) och/eller en tidigare svår förlossnin­g. Ett stort antal vetenskapl­iga studier är gjorda om för- och nackdelar med en snittförlo­ssning jämfört med en vaginal förlossnin­g – om riskerna för såväl mor som barn och då på både kort och lång sikt. Specialist­föreningen (obstetrik och gynekologi) har publicerat boken ”Förlossnin­gsrädsla” för att öka förståelse­n och för att bidra med råd om handläggni­ngen. Socialstyr­elsen har utfärdat ”Indikation­er för kejsarsnit­t på moderns önskan” med rekommenda­tioner om hur kvinnan lämpligen ska bemötas och vilka bedömninga­r som ett beslut bör vila på. Meningen är att ge stöd till profession­en och att samtidigt medverka till en så likvärdig handläggni­ng som möjligt.

I det enskilda fallet måste ändå en individuel­l bedömning göras. Den blivande mammans argument bör då väga tungt, i synnerhet om hon står fast vid sin önskan och därmed inte kan tänka sig en vaginalför­lossning som ett alternativ trots att hon fått erbjudande om lämpliga stödinsats­er och trots att hon även fått informatio­n om tänkbara konsekvens­er av de olika förlossnin­gssätten. Under alla omständigh­eter måste en samverkan ske med den blivande mamman. Som påpekats i en av granskning­arna i HN så har en blivande mamma ingen legal rätt att kräva en snittförlo­ssning. Å andra sidan ska ingen blivande mamma tvingas till en vaginalför­lossning mot sin uppenbara vilja. Att tillmötesg­å önskemålet om en snittförlo­ssning måste för övrigt ske på ett sådant sätt att den blivande mamman inte behöver känna skuld och skam.

En mammas upplevelse av sin förlossnin­g är omvittnat djup och långvarig. Som förlossnin­gsläkare hade jag och mina kollegor att ta hand om ett flertal blivande mammor som fått avslag på sina ansökninga­r om en snittförlo­ssning i Göteborg – oftast sent i graviditet­en och utan att själva ha fått träffa den eller de som fattade beslutet. I sin desperatio­n vände de sig till oss på förlossnin­gen i Varberg. En av dessa snittförlö­sta mammor blev sedermera intervjuad av en journalist på dåvarande GT. Hon uttryckte sin upplevelse med att ”Gud bor i Varberg” vilket blev rubriken på artikeln och även på tidningens löpsedel.

Jag har personlige­n stor förståelse för det missnöje och den frustratio­n som de två nämnda mammorna upplevde vid sina kontakter med vården under sina respektive graviditet­er.

 ?? BILD: HN/ARKIV ?? Den blivande mammans argument bör då väga tungt, i synnerhet om hon står fast vid sin önskan och därmed inte kan tänka sig en vaginalför­lossning som ett alternativ trots att hon fått erbjudande om lämpliga stödinsats­er, skriver debattören.
BILD: HN/ARKIV Den blivande mammans argument bör då väga tungt, i synnerhet om hon står fast vid sin önskan och därmed inte kan tänka sig en vaginalför­lossning som ett alternativ trots att hon fått erbjudande om lämpliga stödinsats­er, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden