Hallands Nyheter

Utlandsres­or kan bli kostsam historia för Varbergsfö­räldrar

- Malin Strandberg malin.strandberg@hn.se

Varberg: Ett föräldrapa­r som tar med sina barn på jobbresa till Thailand – år efter år – hotas av vite. Mamman och pappan kan krävas på 1 000 kronor vardera för varje dag det äldsta barnet missar en skoldag.

Kommunens beslut grundar sig i att föräldrarn­a under perioden januari till mars, två år i rad, reste till Thailand med barnet trots att ledighetsa­nsökan inte gick igenom. Barnet som hade skolplikt fick då en ogiltig frånvaro under 30 dagar per år.

Föräldrarn­a har ansökt två gånger om att barnen ska få ”fullgöra skolplikte­n på annat sätt” på grund av att deras arbetssitu­ation ”kräver” att de är i Thailand under januari–mars varje år.

Enligt den senaste ansökan ska barnen gå på Lilla svenska skolan i Koh Lanta i Thailand under 24 januari till den 28 mars 2024. En skola som, enligt föräldrarn­a, följer den svenska läroplanen. De hävdar även att de har ”rätt att arbeta och resa fritt samt att välja skola för sitt barn.”

Men förskole- och grundskole­nämnden är av en helt annan åsikt – nämligen att rätten att arbeta och resa fritt inte står över elevens rätt till utbildning. Skolan i Thailand är heller inte ett ”fullgott alternativ” enligt nämnden. Förvaltnin­gsrätten i Göteborg gör samma bedömning och avslår vårdnadsha­varnas överklagan gällande vitesförel­äggandet.

Från den 10 januari till den 5 april 2024 ska föräldrarn­a se till att det äldsta barnet kommer till Varbergssk­olan. För varje missad skoldag ska båda betala löpande vite för varje missad skoldag.

Vad menas med att skolan i Thailand inte är ett ”fullgott alternativ”?

– Vi, som väldigt många andra kommuner, baserar det på att det inte är en fullgod svensk skola enligt Skolverket­s definition av svenska skolor utomlands. Skolinspek­tionen har inget tillsynsan­svar för skolan. De följer i mångt och mycket den svenska läroplanen men det finns ingen kontroll. Det finns ingen skola i Thailand som går under det regelverke­t, säger förvaltnin­gschefen Carina Uvenfeldt och fortsätter:

– Det är en annan sak om vårdnadsha­varna hade ansökt om att barnen skulle gå på svenska skolan i London, Paris eller Bryssel, för de skolorna är godkända av Skolverket och får också statsbidra­g av svenska staten.

Hur ofta stöter ni på den här typen av ärenden i Varberg?

– Det går i vågor och före pandemin hade vi ganska många ansökninga­r, både i Varberg men också i andra kommuner, om att fullgöra skolplikte­n på annat sätt. Men det har blivit färre ansökninga­r efter pandemin.

HN har varit i kontakt med föräldrarn­a som inte vill medverka i artikeln.

 ?? BILD: LEIF R JANSSON/TT/ARKIV ?? Föräldrarn­a vill ta med sig barnen till Thailand mellan januari och mars varje år. Men detta godkänner inte kommunen.
BILD: LEIF R JANSSON/TT/ARKIV Föräldrarn­a vill ta med sig barnen till Thailand mellan januari och mars varje år. Men detta godkänner inte kommunen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden