Hallands Nyheter

Huset i Heberg både knäckte och räddade Andreas

Heberg: När Andreas Lundblad, 37, köpte en fastighet med inredda lägenheter var tanken att skaffa en passiv inkomst. I stället drog huset med sig miljontals kronor och mängder med jobb. – På vissa plan undrar jag var åren tagit vägen, säger han.

- Viktoria Andersson

De flesta känner nog främst till falkenberg­aren Andreas Lundblad för hans idrottspre­stationer i löpning och för att ha tävlat i världscupe­r inom skidalpism. Men vid sidan om hans sportsliga prestation­er har det funnits andra utmaningar som han kantats med.

Som relativt ung vuxen förlorade Andreas båda sina föräldrar i cancer.

Mitt i sorgen började han fundera på vad han skulle göra för pengarna han fått ärva.

– Pappa dog när jag skulle fylla 26 och mamma dog när jag var 27.

Jag var inte riktigt lika ung som min syster, säger han.

Hur hanterade du sorgen?

– Jag hade inga hjälpmedel för det. Nu har det gått tid, så då har det hanterats på det sättet. Men jag kan inte påstå att jag hanterat det riktigt.

Andreas berättar att han ville placera sina ärvda pengar i något där han inte skulle kunna bränna dem på annat. Han köpte Hebergs gamla skola, som hade varit aktiv mellan 1915 och 1997 och som hade gjorts om till lägenheter ett antal år före köpet.

– Jag orkade inte jobba för jag var ganska knäckt av de privata händelsern­a. Där och då var jag så bränd att jag aldrig trodde jag skulle kunna jobba igen. Jag tänkte att jag skulle försöka försörja mig på något annat sätt, förklarar han.

Men den passiva inkomsten uteblev när det inte fanns något bygglov för lägenheter­na. Enligt detaljplan­en skulle fastighete­n nämligen användas för ”allmänna ändamål”.

– Jag trodde att jag hade köpt ett hus med ett visst antal bostäder, sedan fick jag veta den hårda vägen att det inte riktigt var så, säger Andreas och fortsätter:

– Jag visste att det inte fanns permanenta bygglov när jag köpte fastighete­n. Men alla jag pratade med, oavsett expertis, sade att det hade blivit preskriber­at för att det var så länge sedan det gjordes om. Sedan får jag veta att vissa saker inte kan preskriber­as.

Nio år har gått sedan fastighets­köpet. Förutom att ordna med ny detaljplan har de sex lägenheter­na i fastighete­n fått göras om för att säkerställ­a att alla regler och krav efterföljs.

Bland annat skulle en brandcells­fördelning genomföras. Andreas förklarar att det i princip innebar att alla lägenheter fick totalrenov­eras.

– Det har varit det dyraste och mest omfattande jobbet. Men det som tagit mest hårt på mig psykiskt var att söka ändring av detaljplan utan att veta om jag ens kan få det

och söka bygglov utan att veta om det kan gå igenom.

Andreas berättar att han haft en bra dialog med kommunen under alla år och att han fick lov att hyra ut lägenheter­na under tiden som arbetet pågick. Och för att ha råd med allt började han arbeta själv.

– Jag har varit byggkonsul­t, projektör för hus, väg och mark. De senaste åren har jag främst arbetat som betongmont­ör. Sedan lägger jag pengarna på att någon får hjälpa mig med min fastighet. Det har kostat betydligt mer än om jag hade gjort det själv, men jag har känt mig ganska blockerad av att se allt som behöver göras där.

I december 2023 fick Andreas sitt efterlängt­ade bygglov, som i efterhand beviljades från skolbyggna­d till ett flerbostad­shus.

Och falkenberg­aren bor numera i Ljung, eftersom hans sambo Lina Persson är därifrån.

– Hon har hjälpt mig väldigt mycket sedan jag träffade henne. Hon tycker att vi ska fira bygglovet

BILD: PAR LINDHOLM

BILD: DICK GILLBERG nu, men jag har nog inte riktigt förstått att vi klarat det än.

Vad har det kostat med alla renovering­ar?

– Jag har knappt vågat räkna. Jag köpte huset för tre miljoner och sedan har jag säkert lagt tre-fyra miljoner på det, så det har verkligen tyngt ekonomin.

Ångrar du köpet nu i efterhand?

– Nej det skulle jag inte säga. På vissa plan undrar jag var åren har tagit vägen, men jag har fått uppleva väldigt mycket under de här nio åren med. Jag har kanske inte fått vara så fri som jag behövde vara, men samtidigt har detta gjort att jag tvingats hitta sätt att orka ha ett vanligt jobb igen och hitta tillbaka till en hållbar livsstil. På något sätt var detta nog det bästa jag hade kunnat göra.

 ?? BILD: DICK GILLBERG ?? Enligt detaljplan­en skulle den gamla skolbyggna­den nämligen användas för ”allmänna ändamål”. Efter renovering­ar och ändringar i detaljplan­en fick Andreas Lundblad till slut sitt bygglov för fastighete­n, som i efterhand beviljades från skolbyggna­d till ett flerbostad­shus.
BILD: DICK GILLBERG Enligt detaljplan­en skulle den gamla skolbyggna­den nämligen användas för ”allmänna ändamål”. Efter renovering­ar och ändringar i detaljplan­en fick Andreas Lundblad till slut sitt bygglov för fastighete­n, som i efterhand beviljades från skolbyggna­d till ett flerbostad­shus.
 ?? ?? Andreas har sprungit flera lopp och tävlat i världscupe­r i skidalpism.
Andreas har sprungit flera lopp och tävlat i världscupe­r i skidalpism.
 ?? ?? Utöver fastighete­n i Heberg äger Andreas en mindre fastighet i Älvsered.
Utöver fastighete­n i Heberg äger Andreas en mindre fastighet i Älvsered.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden