Hallands Nyheter

Folkligt, festligt och fullt på Rootsy Winter Fest

- Henric Holmberg henric.holmberg@hn.se

Tryckhalle­n på Hwitan i Falkenberg fylldes av mellan 350 till 400 personer på både fredagsoch lördagskvä­llen när den slutsålda musikfesti­valen Rootsy Winter Fest gick av stapeln.

Anders Gustafsson från Granstigen Promotions och Rootsy Live Falkenberg, som är med och arrangerar festivalen, hade en stund över innan lördagens fem band gick upp på scen.

– Det är mycket internatio­nellt från USA, Storbritan­nien och Australien, men även lite svenskt och nordiskt. I och med att vi gör detta ideellt bokar vi bara artister som vi själva lyssnar på, säger Gustafsson.

Americana är genren som gäller de här två kvällarna.

– Det är en genre som utvecklas hela tiden. Det är musik med rötter. Sen kan det vara soul, blues, rock och annat.

Efter den första Rootsy-spelningen, med Otis Gibbs på Storan hösten 2011, har det blivit nästan 500 till. Det här är andra gången som Rootsy Winter Fest arrangeras i Falkenberg.

Det mest välkända namnet, och avslutning­snumret på lördagskvä­llen, är Weeping Willows-sångaren Magnus Carlson som uppträder med Jesper Lindell och hans band.

– Jag träffade Magnus precis och han är väldigt glad att vara här. Han är en musikälska­re. Det är ett stort namn. Annars har vi många artister som är stora utomlands, men kanske inte i Sverige, säger Anders Gustafsson.

Många americana-artister från USA gör upp emot 200 spelningar per år, berättar han.

– ”Practice makes perfect”, som det heter. De spelar för att kunna överleva på musiken. När man ser deras driv och musikalite­t och jämför med vissa svenska artister är det som att jämföra Premier League med Allsvenska­n.

Helén och Peter Börjesson från Halmstad slog sig ner vid bordet närmast scen för att till att börja med lyssna på engelska Engelska Our Man In The Field, även känd som Alex Ellis.

– Vi har varit här ett antal gånger. Det är bra musik och trevliga kvällar för en billig peng. Det är fantastisk­a band här och jag beundrar dem, säger Peter.

– Närheten i det här lilla är det mysiga. Det är något helt annorlunda live och här är det så familjärt. Man kommer nära artisterna. Det är kul att det kommer band från USA till lilla Falkenberg, säger Helén.

En timme senare gick Jesper Lindell upp på scen för första gången för kvällen när han ackompanje­rades av amerikansk­a fiddlern Scarlet Rivera, som bland annat jobbat med Bob Dylan.

 ?? BILDER: HENRIC HOLMBERG ?? Engelska Engelska Our Man In The Field, även känd som Alex Ellis, var först ut på lördagskvä­llen vid 17-tiden.
BILDER: HENRIC HOLMBERG Engelska Engelska Our Man In The Field, även känd som Alex Ellis, var först ut på lördagskvä­llen vid 17-tiden.
 ?? ?? Anders Gustafsson på Granstigen Promotions kunde glädja sig åt att båda kvällarna var slutsålda och välbesökta.
Anders Gustafsson på Granstigen Promotions kunde glädja sig åt att båda kvällarna var slutsålda och välbesökta.
 ?? ?? Helén och Peter Börjesson från Halmstad såg allra mest fram emot Magnus Carlson och Jesper Lindell med hans band.
Helén och Peter Börjesson från Halmstad såg allra mest fram emot Magnus Carlson och Jesper Lindell med hans band.
 ?? ?? Jesper Lindell följde därefter.
Jesper Lindell följde därefter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden