Hallands Nyheter

Ett orent sjukhus kan bli rena helvetet

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se 010-471 53 70

Ledare 7/2. Ett rött nej är en skarp varningssi­gnal. Att regionen inte ”vidtar åtgärder vid behov” kan leda till att patienter dör. Därför måste den revisionsr­apport som nyligen lades fram tas på blodigt allvar. Men förstår regionens politiker det?

Christian Lidéns (C) svar i HN ger inte helt det intrycket. Trots att Region Halland får det näst sämsta resultatet vad gäller efterlevna­d av hygienruti­ner – i en mätning gjord inom 14 regioner – tonar han ned resultatet.

– Det är en ögonblicks­bild från när man tittar ute i verksamhet­en under en dag. Det säger inte allt om hur det arbetet går till, säger driftnämnd­ens ordförande.

Men hur säker är han på att bedömninge­n att hygienruti­nerna bara följs till 68 procent baseras på en olycklig tillfällig­het?

Regionens ambition om 100-procentig efterlevna­d är dessutom inte den typen av mål man kan ta lätt på.

Säg vårdrelate­rade infektione­r, så trillar polletten kanske ned. Det spelar ingen roll hur dyr och avancerad medicinsk utrustning man har, eller hur skicklig kirurgen varit – har inte all vårdperson­al fullt ut förstått vikten av rena händer och ren sjukhusmil­jö kan bakterier spridas.

Närläkaren och patientsäk­erhetsexpe­rten Peter P ron o v ostinledd eden medicinska riksstämma­n för ett drygt decennium sedan var just det hans budskap – att goda hygienruti­ner är grundlägga­nde. Den bittra läxan hade han lärt sig efter att en liten flicka dött på sjukhuset där han verkade. Han tvingades, inför flickans föräldrar, tillstå att flickans död var resultatet av en vårdskada, som enkelt hade kunnat undvikas.

För att minska risken för sådana händelser hade han satt upp en checklista med basala rutiner – och i dag finns motsvarigh­eter på alla svenska sjukhus.

Kruxet är att på sjukhuset i Varberg tycks det finnas en del ”förbättrin­gspotentia­l” – vilket är ett snällt sätt att uttrycka att allt inte funkar som det skall. Ett fynd som revisorern­a redovisar är att få medarbetar­e genomfört såväl grundutbil­dningen i vårdhygien samt de årliga utbildning­arna i basala hygienruti­ner.

Sedan finns förstås de problem som uppstår på en arbetsplat­s där lokalerna inte är helt ändamålsen­liga. Medicinkli­niken, med ett stort antal flerbäddsr­um, tampas med särskilda utmaningar.

Att politiska beslut om sjukhusens framtid har dragit ut på tiden är givetvis en del av problemet. Kännedomen om att det finns stora renovering­sbehov är utbredd. Men under den tid som återstår till nödvändiga om- och nybyggnati­oner kommer till stånd måste ansvariga se till att göra precis allt för att förhindra allt från mögel på toalettern­a till farlig smittsprid­ning.

Det senare handlar om mer än det enskilda sjukhuset och de patienter som riskerar att skadas – det handlar också om att motverka antibiotik­aresistens, sjukhuset i Varberg har ju, om än för ett antal år sedan, exempelvis haft problem med Mrsa-utbrott. Så problemen är inte okända.

Och redan för drygt tio år sedan hade Radio Halland ett inslag om vikten av att få väck tygmöblern­a från sjukhuset, då apropå att andra resistenta bakterier upptäckts.

Att döma av revisionen står dock en del av dessa möbler, med olämplig klädsel, fortfarand­e kvar på sina håll.

Christian Lidén har, i likhet med övriga politiker och sjukhusche­ferna lika stor anledning att ta dessa bekymmer på största allvar. Städfrågan avfärdar man inte med en handviftni­ng.

 ?? BILD: FREDRIK PERSSON/SCANPIX/ARKIV ??
BILD: FREDRIK PERSSON/SCANPIX/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden