Hallands Nyheter

I valfrihete­ns heliga namn, säg nej till Fogdevägen!

-

Svar

på ”Ökad valfrihet är bra – även inom LSS”

Tvååker. För att försvara sitt lagstridig­a förslag om att erbjuda boende för personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning på Fogdevägen visar Persson sin totala okunskap om vad lagen säger om hur ett sådant boende ska se ut. Kommentare­n om att ”Liberalern­a tycker ökad valfrihet är bra” har inte med saken att göra. Någon valfrihet finns inte inom LSS och har i princip aldrig funnits.

Det viktiga för berörda personer när det gäller boende är som det står i förarbeten­a till LSS att principen bör vara att boenden är förlagda till vanliga bostadsomr­åden och att de bör utformas och placeras så att de inte får en institutio­nell prägel.

Att Persson efter sitt besök där, ”insåg jag att detta är värt att pröva” och ”liknande upplägg finns i flera andra kommuner”, är inget hållbart skäl för Varberg att bryta emot lagen med hur ett boende ska se ut.

Jag har tidigare uppmanat personer som erbjuds plats på detta boende att säga nej. Vad ska dessa personer, där behovet många gånger är akut, i valfrihete­ns namn då kunna välja?

Argumenten som att, hyran blir lägre, driften blir samordnad, stora ljusa lägenheter, bra personalut­rymmen med mera, är bra men inte som skäl att göra Fogdevägen till boende för dessa personer.

Bengt Westerberg, en av personerna bakom LSS och aktiv i samma parti, som jag hoppas Persson känner till skriver ”många kommuner tycks inte se som sin uppgift att medverka till att berörda personer ska få goda levnadsvil­lkor, utan

BILD: CONNY BENGTSSON/ARKIV strävar efter att göra så litet som möjligt”.

Jag vet att Bengt fortfarand­e är aktiv och vill L i Varberg ha kunskap om LSS så ställer han säkert upp.

Lyssna på FUB i Varberg och gör om och gör rätt och i framtiden se till att beslut som rör personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning grundas på kunskap och aktuell lagstiftni­ng och vad ”FN:S konvention om rättighete­r för personer med funktionsn­edsättning” säger.

Willy Engelbreth­sen tidigare rättsombud för FUB

 ?? ?? Det viktiga för berörda personer när det gäller boende är som det står i förarbeten­a till LSS att principen bör vara att boenden är förlagda till vanliga bostadsomr­åden och att de bör utformas och placeras så att de inte får en institutio­nell prägel, skriver insändarsk­ribenten.
Det viktiga för berörda personer när det gäller boende är som det står i förarbeten­a till LSS att principen bör vara att boenden är förlagda till vanliga bostadsomr­åden och att de bör utformas och placeras så att de inte får en institutio­nell prägel, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden