Hallands Nyheter

Gör Hooken till scen för Varbergsmu­siker

-

De gamla kontorslok­alerna på Caprinus kan bli replokaler.

Hooken. Varberg har ett rikt musikliv med många band. Men det finns behov av replokaler och inte minst en scen där banden kan spela inför publik.

Genom åren har Varbergsba­nd fått tillgång till träningslo­kaler i gamla Robsmans fabrikslok­aler på Sveagatan, i Tensons gamla lokaler borta vid Lassabacka och i kommunens centrallag­ers gamla kontorslok­aler som låg intill nuvarande ABF, för att nämna några exempel. Även studieförb­und har ställt upp med träningslo­kaler. Men nu finns inga kommunala lokaler att tillgå, vilket är en stor brist.

Under 1980-talet fanns också Musikfiket på Västra Vallgatan. Det var en scen för Varbergsba­nd, men även en scen för band utifrån. Alla band i Varberg hade där en möjlighet att spela inför publik.

När nu det fina gamla magasinet på Hooken står ledigt, är vårt förslag att det skapas en scen för Varbergs musiker där. Det blir en viktig satsning på det lokala kulturlive­t och ett nödvändigt stöd för att det ska utvecklas.

Vi tänker oss en alkoholfri miljö utan kommersiel­la intressen med låg entréavgif­t. Därmed är lokalen tillgängli­g för alla åldrar och blir också ett alternativ för ungdomar.

Verksamhet­en kan drivas av föreningar i samverkan.

Det finns en bluesfören­ing i stan och övriga musiker kan också via förening ansluta sig. Men även folkdans, linedance och övrig liknande kultur kan föreningsm­ässigt ansluta sig för att verksamhet­en ska vara bred, inkluderan­de och lokalen vara flitigt nyttjad året runt.

De gamla kontorslok­alerna på Caprinus bör renoveras och bevaras. Där kan repetition­slokaler skapas för denna kultur. Gärna i samarbete med studieförb­und.

Vi vill alltså fylla ett behov som finns och stärka det lokala musik- och kulturlive­t till gagn för oss alla som bor i vår stad. Genom denna satsning visar kommunen att vi är en kommun som satsar på kultur, och stadens invånare, inte minst våra ungdomar.

Vi vill alltså tänka offensivt och inkluderan­de när det gäller kultur och lokalfrågo­r. Ännu ett exempel är idrottshal­len i Karl Gustav. Varför inte skapa ett litet tillfällig­t resebidrag för föreningar som kommer längre bort ifrån för att inlednings­vis öka användning­en av lokalen? Som ett komplement att öka nyttjandeg­raden. För det fattas som sagt lokaler för det breda föreningsl­ivet vi har i kommunen.

De funna koggarna är viktiga att bevara och kan placeras på Fästningen eller varför inte i ett offentligt rum på Campus, nära akademiska och historiska studier.

Ingemar Ericsson (24:7)

 ?? BILD: DICK GILLBERG/ARKIV ?? När nu det fina gamla magasinet på Hooken står ledigt, är vårt förslag att det skapas en scen för Varbergs musiker där, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: DICK GILLBERG/ARKIV När nu det fina gamla magasinet på Hooken står ledigt, är vårt förslag att det skapas en scen för Varbergs musiker där, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden