Hallands Nyheter

Det är tillåtet att förvanska staden – men är det lämpligt?

-

Hoppet står nu till att Varbergs politiker tar sitt förnuft till fånga.

Västerport. Så kom då domen kring Västerport. Mark-och miljö överdomsto­lens säger att de tär tillåtet att bygga ett gigantiskt högt hotell i den känsliga stadsmiljö­n. Domen ändrar den tidigare domen från mark- och miljödomst­olen. Det var en dom som tog hänsyn till Varbergs speciella förhålland­en – hamnstaden med väl bevarad stadskärna och med fästningen som vakar över rutnätssta­den med sin måttfulla skala på bebyggelse­n.

Men överdomsto­len fann inget argument för att förbjuda kommunen att anta en plan som möjliggör kraftiga ingrepp i stadsmiljö­n. Man uttrycker sålunda att det är tillåtet för kommunen att förvanska staden. Men allt som är tillåtet enligt lagen är inte lämpligt! Vi har hört den frasen förut, flera gånger i andra sammanhang. Lagstiftni­ngen i ett fritt, liberalt land är tilllåtand­e. Men den förutsätte­r att människor hanterar denna frihet med förnuft. Att man tänker efter vad som är rätt, vad som blir bra på sikt.

När det gäller planering och byggande så innebär

förnuft att man använder sig av all den kunskap som finns tillgängli­g, att man lyssnar på de experter som kan bidra med såväl historisk kunskap som med tankar kring vilken stad man vill bygga för framtidens innevånare. Vill dessa ha en tät, hårt exploatera­d stad med skyhöga hotell på de ställen marknadskr­after för tillfället funnit bästa avkastning? – En stad som desperat försöker se ut som andra storstäder? Eller vill de ha en stad som utvecklats utifrån sina speciella förutsättn­ingar? – En stad som inte ser ut som alla andra utan som är unik?

Hoppet står nu till att Varbergs politiker tar sitt förnuft till fånga. Man behöver inte bygga ett hotell som reser sig högt över den övriga bebyggelse­n, även om detaljplan­en tillåter det. Ta kontrollen över utveckling­en, besinna er. Vårda, värna och utveckla Varbergs unika vackra stadskärna på ett hänsynsful­lt sätt, och låt Fästningen få fortsätta beskriva stadens välkända siluett.

Johan Risholm fd stadsarkit­ekt Falkenberg

 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? Man behöver inte bygga ett hotell som reser sig högt över den övriga bebyggelse­n, även om detaljplan­en tillåter det, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: ANNIKA KARLBOM/ARKIV Man behöver inte bygga ett hotell som reser sig högt över den övriga bebyggelse­n, även om detaljplan­en tillåter det, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden