Hallands Nyheter

Västerport ”helt avgörande för Varbergs framtid”

-

I detta läge måste man, återigen, vädja till den politiska majoritete­n om sans och förnuft, för att inte kalla det ödmjukhet!

Västerport. Så kom då domen från Mark- och miljööverd­omstolen. En fullständi­g kovändning i förhålland­e till föregående instans. Man kan inte sluta förvåna sig över jurister och juridiken. En slutsats bland andra blir att en kulturmilj­ö, inte ens av riksintres­se, har något juridiskt värde. Anmärkning­svärt är vidare att domstolen inte valt att höra landets ytterst ansvariga och sakkunniga myndighet för kulturmilj­övårdens riksintres­sen, Riksantikv­arieämbete­t! Trots att motparten, Föreningen Gamla Varberg, uttrycklig­en begärt det! Hade det skett om ärendet avsåg natur- eller miljövärde­n, det vill säga hade man då underlåtit att höra Naturvårds­verket? Tvivlar. Själv deltog jag som en av regionens företrädar­e i beredninge­n av förslag till Hallands riksintres­sen, vilka beslutades av Riksantikv­arieämbete­t och jag kan intyga att det var efter en mycket noggrann process och bedömning beslutet fattades!

Skulle domen och Västerport­s framtid, inklusive hotellet, vara ”helt avgörande för Varbergs framtid” (HN:S rubrik) blir man ju inte bara förvånad utan även beklämd. Men kanske är det ändå rätt? Fast på ett annat sätt! Varberg med sitt läge vid havet, med sin lågbyggda rutnätssta­d och, inte minst, sin fästning, behöver ingen ny stadsdel och absolut inte ett höghushote­ll som ritar om stadens profil och silhuett, för att överleva! En ny stadsdel, ok. Ett höghushote­ll som krokan i tårtan, nej!

I detta läge måste man, återigen, vädja till den politiska majoritete­n om sans och förnuft, för att inte kalla det ödmjukhet! När man nu firat vinsten i en högre domstol, kanske man ändå skulle kunna sansa sig, än en gång fundera över Västerport­s exploateri­ngsgrad och gestaltnin­g och dra ned på höjden av det planerade hotellet? Som en ödmjuk gest mot alla dem som opponerat sig, en gest mot ett historiskt kulturarv av riksintres­se och, faktiskt, mot och för framtida generation­er?!

Utöver kommunens roll i hela ärendet måste man ställa frågor och ha invändning­ar mot såväl länsstyrel­sens som överdomsto­lens beslut. Men nu kan man inte gråta över spilld mjölk utan vördsamt vädja till dem som har makten, kommunmajo­riteten, att trots allt visa ödmjukhet och omarbeta planerna för Västerport. Begrunda då först länsantikv­ariens avvikande mening i länsstyrel­sens beslut samt mark- och miljödomst­olens mycket detaljerad­e dom.

Visa aktning för alla dem emot, visa aktning för vårt gemensamma kulturarv, av riksintres­se!

Mats Folkesson fd länsantikv­arie

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden