Hallands Nyheter

Så blev kvinnorna av med sina kontokort: ”Ketchup på ryggen”

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

Halland: Det började som vanliga besök på Ica, Willys och Lidl. Men när kvinnorna kommit hem var kontokorte­n borta och saldot länsat. Nu berättar offren från Halland om hur de blivit lurade.

– Jag blev lite irriterad när han trängde sig fram, säger en av kvinnorna.

Just nu pågår förhandlin­gar i Varbergs tingsrätt som rör ett fall där mängder av främst äldre kvinnor blivit av med sina kontokort när de handlat i livsmedels­butiker. Två män misstänks för grovt bedrägeri och grovt egenmäktig­t förfarande.

Under fredagen vittnade flera av kvinnorna som bor i Halland, bland annat Halmstad, Falkenberg och Kungsbacka, om vad de råkat ut för. Det verkar som de misstänkta männen ska ha använt sig av olika metoder för att komma åt korten.

Två av kvinnorna berättar att de blivit distrahera­de av ett ketchup-trick.

– Jag var i Kungsbacka och hade handlat på Lidl. När jag kommer ut står det en man med bakluckan öppen bredvid min bil. Han säger: ”Ursäkta, du har fått ketchup på ryggen”. Jag tog av mig västen, som hade jättemycke­t ketchup på ryggen, och lade den i baksätet, säger kvinnan.

Samma man frågar därefter om vägen till sjukhuset i Kungsbacka och tog fram ett block.

– Jag började rita vägen på blocket. I den situatione­n tror man att han behöver hjälp till sjukhuset och tänker inte på något annat. Jag var godtrogen, suckar kvinnan. Men jag förmodar att det var han som sprutade ketchup på mig.

När hon kom hem upptäckte hon att kontokorte­t var borta. På mindre än en timma hade gärningsmä­nnen tagit ut 22 000 kronor.

En kvinna från Falkenberg ger en liknande historia. När hon handlat på Lidl kom en man fram och påpekade att hon hade något rött kletigt på jackan. När hon lagt ifrån sig klädesplag­get i bilen frågade samma man om vägen till ”audiocentr­alen” och pekade på öronen.

– Jag trodde han skulle till hörcentral­en vid vårdcentra­len i Falkenberg. Men han verkade inte förstå så bra, vi stod ganska länge. Jag tänkte att han kunde åka efter mig, så kunde jag visa vägen. Men då kom hans bror, säger hon.

Först två dagar senare upptäckte kvinnan att kortet var borta och spärrade det. Då fick hon informatio­n att någon tagit ut 2 000 kronor vid fem tillfällen utanför Willys.

– Jag hade ingen aning att jag var bestulen och har ingen aning när kortet försvann.

En kvinna från Halmstad åkte till Ica för att handla. Hon berättar om en man som störde henne när hon skulle betala för varorna.

– Han trängde sig fram i kön och frågade kassörskan om godiset i en tablettask var sockerfria, på engelska. Jag blev lite irriterad när han trängde sig fram, säger hon.

Efter att ha packat in varorna i bilen kom en man fram med ett block där det stod ”hospital”. Kvinnan försökte förklara vägen till sjukhuset i Halmstad.

– Jag lånade blocket och skrev sjukhus på svenska, så att han kunde köra efter de skyltarna. När jag förklarade verkade han lite okoncentre­rad och tittade bort mot butiken. Det var lite märkligt eftersom han frågade om vägen, säger hon.

Några timmar senare upptäckte hon att kontokorte­t var borta. Kvinnan hade enbart 1 000 kronor på sitt konto den dagen vilket gärningsmä­nnen tagit ut.

Efteråt berättar hon för HN att hon inte förstod att hon råkat ut för ett brott. Men att hon i fortsättni­ngen kommer bli än mer försiktig i affären.

– Jag kommer alltid hålla handen för när jag slår min pinkod, säger hon och tillägger:

– Det är bra att det här kommer ut, så att inte fler blir lurade.

Samtliga kvinnor som vittnade den här dagen har via sina banker fått tillbaka summorna de blivit av med.

De två misstänkta männen satt mest och stirrade ner i bordet bredvid sina försvarsad­vokater. En av dem skakade lite på huvudet när han hörde kvinnornas upplevelse­r. De misstänks för totalt 14 fall av grovt egenmäktig­t förfarande, grovt bedrägeri vid 17 tillfällen och tre fall av grov stöld.

Förhandlin­garna avslutas i mitten av den här veckan.

” När jag förklarade verkade han lite okoncentre­rad och tittade bort mot butiken. Det var lite märkligt eftersom han frågade om vägen. En av kvinnorna

 ?? BILD: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? Flera äldre kvinnor berättade i Varbergs tingsrätt hur de blivit av med sina kontokort när de handlade i olika butiker. De ska ha blivit uppsökta av en man som frågade efter vägen till bland annat sjukhus.
BILD: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING Flera äldre kvinnor berättade i Varbergs tingsrätt hur de blivit av med sina kontokort när de handlade i olika butiker. De ska ha blivit uppsökta av en man som frågade efter vägen till bland annat sjukhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden