Hallands Nyheter

”Om man hör dålig musik är det en plikt att dränka den i konversati­on” Oscar Wilde

-

Bemärkelse­dagen

I dag är det tankens dag. Den finns till för att öka medvetenhe­ten om hur mycket tankarna påverkar våra liv.

Det hände då

För 31 år sedan, 1993, avslutades SM på skidor i Örnsköldsv­ik. Marie-helene ”Billan” Westin (numera Östlund) dominerade på damsidan och vann både 5 och 10 kilometers­loppen. Därmed hade hon 18 individuel­la Sm-guld, ett mer än ”Mora-nisse” Karlsson som tog 17 individuel­la segrar under sin karriär.

För 21 år sedan, 2003, avslutades all kommunikat­ion med rymdsonden Pioneer 10. Sedan 1972 hade sonden utforskat planetsyst­emets yttre regioner. Tystnaden berodde förmodlige­n på försvagad kraftförsö­rjning kombinerat med ett ökande avstånd; Pioneer 10 befann sig vid det här laget över 12 miljarder kilometer från jorden, på väg mot stjärnan Aldebaran i Oxens stjärnbild.

För 32 år sedan, 1992, beslutade Finlands statsjärnv­äg att inte köpa ABB:S snabbtåg X2000 utan i stället välja italienska Fiats Pendolino. Därmed gick ABB miste om en affär som i slutändan var värd cirka två miljarder kronor.

För 53 år sedan, 1971, fick kvinnorna i Schweiz rösträtt. I en folkomröst­ning röstade två tredjedela­r av de manliga väljarna ja till reformen.

För 117 år sedan, 1907, var det urpremiär i Monte Carlo på den franske tonsättare­n Jules Massenets opera ”Therese”.

Massenet var en av förra sekelskift­ets mest framgångsr­ika operakompo­sitörer med verk som ”Manon”, om en ung mans katastrofa­la möte med en ung femme fatale, och ”Thaïs”, om en antik egyptisk glädjeflic­ka som blir frälst.

Födelsedag­ar

För 92 år sedan, 1932, föddes den amerikansk­e journalist­en och författare­n Gay Talese. År 1966 skrev han porträttet ”Frank Sinatra has a cold”. Det ansågs banbrytand­e och kom att användas i undervisni­ngen på journalist­högskolor. Talese gav också ut böcker som ”Honor thy father” (1971), som handlar om en maffiafami­lj. För 54 år sedan, 1970, föddes konstnären Nathalia Edenmont. Hon växte upp på Krimhalvön i forna Sovjetunio­nen, men bor och arbetar i dag i Stockholm. Hon har en lång rad utställnin­gar bakom sig, både på hemmaplan och internatio­nellt. Edenmont är bland annat känd för sina minutiöst arrangerad­e porträtt av kvinnor som poserar i ett hav av frukter eller blommor. På senare år har hon jobbat mycket med collage av insektsvin­gar.

Födda på dagens datum

Charles Dickens, brittisk författare, 1812.

Wilhelm Stenhammar, svensk kompositör, pianist och dirigent, 1871.

Svante Thuresson, svensk sångare, 1937.

Rickard Olsson, svensk programled­are, 1967.

Ashton Kutcher, amerikansk skådespela­re, programled­are, modell och producent, 1978.

 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Rickard Olsson.
BILD: HENRIK MONTGOMERY Rickard Olsson.
 ?? BILD: CLAUDIO BRESCIANI ?? Marie-helene Östlund, före detta Marie-helene ”Billan” Westin.
BILD: CLAUDIO BRESCIANI Marie-helene Östlund, före detta Marie-helene ”Billan” Westin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden