Hallands Nyheter

Vinter till och från under januari månad

- Per-olof Nilsson Väderkröni­kör

Merparten av januari dominerade­s av kallare väder än normalt vilket också satte sin prägel på medeltempe­raturen som hamnade runt 1,5 grader under det normala. Inte speciellt avvikande utan det räcker att backa tillbaka till januari 2021 för att hitta en kallare månad.

Redan på årets första dag började mildluften dra sig söderut och kallare luft rörde sig in över länet. Ett oväder drog förbi södra Sverige den 3–4 januari med en del snö och hårda vindar som främst påverkade södra Halland. Allra busigast var det i Skåne och Blekinge där stora snömängder, stormbyar och en handlingsf­örlamad organisati­on ledde till ”snökaoset” på E22. Bakom lågtrycket bredde riktigt kall luft ut sig och vi fick temperatur­er som nådde under -20 grader på utsatta ställen i Halland. Exempelvis hade Hinnakull (Trafikverk­ets station) sydväst om Torup -20,2 grader på morgonen den 6 januari.

Högtryck dominerade därefter väderbilde­n med tryckcentr­um väster om Brittiska öarna upp mot Grönland och i den nordliga till nordvästli­ga strömninge­n var luften torr och en hel del sol fick chansen att lysa på det tunna snötäcket. Högtrycket började efterhand att försvagas och lågtryck började åter trycka på i väster. Ett litet intensivt lågtryck bildades på Nordsjön den 15 och svepte dagen efter in över västkusten med hårda vindar och tätt snöfall utmed kallfronte­n. Luften var så labil att även åska bildades utmed kallfronte­n och ett antal urladdning­ar noterades i södra Halland. Vinteråska är inte helt ovanligt, det förekommer ett antal gånger varje år och främst vid västkusten. Snötäcket maximerade­s för månaden i samband med lågtrycket och runt 10–15 centimeter snö uppmättes i inre och södra Halland.

Nya lågtryck följde och ett kraftigare mildluftsa­ngrepp fick pendeln att svänga runt den 20 och plusgrader rådde därefter rätt allmänt i Halland fram till månadens slut med någon natt under nollan. Lågtrycken kom in med en jämn rytm och vi fick ett för västvindsb­ältet klassiskt varannanda­gsväder med omväxlande busväder och korta ryggar som gav några bleka soltimmar med lättare våraningar. Januari blev faktiskt lite soligare än normalt. Nederbörde­n hade sin tyngdpunkt under slutet av månaden i samband med ett flertal frontpassa­ger och hamnade till sist på cirka 20 procent mer än det normala för södra Halland och ner mot minus 25 procent för de yttre kusttrakte­rna i norra Halland.

Vi har i skrivande stund kommit in i den sista vintermåna­den enligt kalendern. Vädret har varit väldigt periodiser­at hittills under vintern där kalla och milda perioder avlöst varandra tämligen regelbunde­t. Nu har vi haft mildväder i snart tre veckor och det borde vara dags för en ny runda kalluft. Blir det så då? Tja, det har varit rätt svårläst vädret i vinter även om det varit repetitivt. Många störningar i stratosfär­en som skulle/borde påverkat vädret lite längre ner i vår egen troposfär har haft mindre påverkan än beräknat. Nu sker stora omdaningar igen i de övre luftlagren som normalt bör påverka vädret inom en till tre veckor och då åt det kallare hållet. Kommer påverkan slå ner i de områdena vädret i atmosfären håller till så kan vi räkna med en kall andra halva av februari och säkerligen en bra bit in i mars. Alternativ? Ja, det finns ju det ju alltid. Möjliga lösningar är att omdaningen blir en typ av cirkulatio­n som skulle kunna ge mildare väder i åtminstone i södra Sverige men den betecknas som den lite svagare varianten i nuläget.

Så trots att mildluften i nuläget kastat om vattenlagr­en i Kattegatt åt det varmare hållet ger jag inte upp hoppet om en havsis, åtminstone inte för kustbandet… Det hade väl vart något att minnas?

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden