Hallands Nyheter

Sara Nilsson om skadan och sin roll som forskare

- Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se

” Jag jobbar med forskning 50-70 procent. Och när jag var skadad har det varit väldigt bra för mig på det sättet, att kunna skifta fokus. Sara Nilsson

Varbergstj­ejen Sara Nilssons fotbollsli­v leker igen. Rehabilite­ringen gick perfekt. Hon är tillbaka på planen. Nu ska bara hennes FC Aarau också fixa sig till slutspel. – Jag ska aldrig klaga på något eller vara besviken över resultat! Jag ska bara vara glad över att kunna spela, säger hon.

Klockan är runt halv nio på kvällen. Derome Bk-fostrade Sara Nilsson är på väg hem från träningen när HN får tag i anfallaren som de senaste åren spelat i schweizisk­a i FC Aarau. Sedan en tid är hon tillbaka på fotbollspl­anen. Återkomste­n skedde mot FC St Gallen i slutet av förra året.

– Det kändes såklart speciellt och man känner sig stolt att man klarat rehaben. Jag var direkt inne i matchen och ville bara vinna så jag tänkte inte så mycket på skadan, vilket var skönt, säger Sara Nilsson.

När hon tittar i backspegel­n så var det ungefär ett år sedan hon genomgick en korsbandso­peration.

Olyckan var framme i en hemmamatch mot klassiska Grasshoper­s Zürich.

Lagläkaren var den som senare opererade henne.

– Han visste också direkt, och sa det också under testet ute på planen. Han förklarade: ”Det är så här det är”.

Sara Nilsson fortsätter:

– För mig gjorde det mer ont i ögonblicke­t när jag skadade mig än själva operatione­n och rehaben var inga som helst problem. Det gick väldigt bra faktiskt.

Under hösten var hon ifrån laget en tid. Så när det vankades match igen i november var Sara Nilsson spelsugen till max.

– Jag ska aldrig klaga på något eller vara besviken över resultat! Jag ska bara vara glad över att kunna spela, säger hon.

Under julen har hon hunnit vara hemma i Sverige. Schweizisk­a ligan har ett långt vinteruppe­håll. Om en och en halv vecka åker laget till Barcelona för att förbereda sig inför andra halvan av säsongen.

– Det blir som en till försäsong.

Utmanande för mig eftersom jag precis kommit tillbaka och ville köra på. Det är svårt att hålla uppe tempot när man haft en lång skadeperio­d, säger Nilsson som är inne på sitt andra år med klubben.

Hennes kontrakt sträcker sig fram till sommaren.

– Vi får se. Inget är bestämt än. För mig gäller det att komma in i tempot igen.

Hon säger att hon trivs i Schweiz. – Det gör jag. Sen finns det mycket som kan utvecklas i ligan. För oss

gäller det att plocka poäng under våren.

FC Aarau har inte fått det att klaffa. Laget ligger sist i tabellen med två poäng på elva matcher. Klubben har därför tagit in en ny tränare i Oliver Häusermann.

– Han är duktig, vet vad han vill och har en spelidé som känns bra. Som man tränar spelar man. Hoppas vi kan få ut det på helgerna också, säger Sara och fortsätter:

– Det har varit så mycket runt omkring men jag tror absolut vi kan fixa slutspel. Det är det åtta främsta lagen som går dit, där ettan möter åttan och så vidare.

Inför avslutning­en har man fem poäng upp till FC Rapperswil­l-jona på sista slutspelsp­latsen.

Den som tror att hon enbart lirar fotboll i Schweiz får tänka om. Vid sidan av fotbollen har Sara Nilsson en forsknings­relaterad roll på Zhaw School of Management and Law och avdelninge­n för Internatio­nal Business.

– Jag jobbar med forskning 50-70 procent. Och när jag var skadad har det varit väldigt bra för mig på det sättet, att kunna skifta fokus när man vet att man inte kommer kunna spela på ett tag. Då är det nice att ha ett jobb och tänka på något annat. De var schyssta att låta mig åka till Italien i en månad för rehab, så de förstår det med fotbollen, att det är viktigt att man kan kombinera på det sättet.

 ?? ?? Sara Nilsson gjorde comeback i november, men FC Aarau har haft ett långt vinteruppe­håll och snart är det dags för träningslä­ger i Barcelona.
Sara Nilsson gjorde comeback i november, men FC Aarau har haft ett långt vinteruppe­håll och snart är det dags för träningslä­ger i Barcelona.
 ?? BILDER: PRIVAT ??
BILDER: PRIVAT
 ?? ?? ”Jag tror absolut vi kan fixa slutspel. Det är det åtta främsta lagen som går dit”, säger Sara Nilsson.
”Jag tror absolut vi kan fixa slutspel. Det är det åtta främsta lagen som går dit”, säger Sara Nilsson.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden