Hallands Nyheter

Ringhals ansökan del av känslig avfallsfrå­ga

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se 010-471 53 70

Ledare 8/2. Markförvar. Ordet låter tämligen okomplicer­at. Och kanske är det verkligen så. Kanske är den aktuella deponering­en av mycket lågaktivt avfall inte mycket att orda om. Och ska kvarvarand­e reaktorer kunna fortsätta drivas måste ju problemet lösas.

Att gamla skoskydd, papper, plast, trä och kablar också kräver sitt säkra förvar är samtidigt en påminnelse om en av kärnkrafte­ns baksidor.

Ser man på kärnkrafte­n från klimatpers­pektiv är den ren.

Det är en bidragande orsak till att även Centerpart­iet, under höstens partistämm­a, öppnade för byggande av ny kärnkraft. När klimatarbe­tet växlas upp talar i dag det mesta för att ny kärnkraft blir en del av lösningen – både här och i en rad andra europeiska länder. Och sannolikt blir anläggning­en i Varberg en viktig del av uppväxling­en.

Sett till frågan om markförvar – och den ännu känsligare och svårare frågan om slutförvar – är dock kärnkrafte­n hur smutsig som helst. Trots att problemati­ken kring avfallshan­teringen inte fullt ut är löst, får den aspekten dock ganska liten uppmärksam­het i den politiska debatten.

När regeringen i höstats deklarerad­e att man vill satsa på snabbspår för kärnkraft i miljötills­tåndsproce­ssen, upprepade de ytterst kärnkrafts­vänliga Tidöpartie­rna att frågan om nya reaktorer ska ha hög prioritet.

Till satsningen hör att granska och utreda Sveriges kärnavfall­sprogram. Såväl Sverige som Finland – som redan är i full gång med att bygga ut kärnkrafte­n – har kommit långt i fråga om slutförvar. Och eftersom valet av teknik, kopparkaps­lar i urbergets djup, är likartad pågår ett samarbete mellan grannlände­rnas.

För ett par år sedan gav dåvarande regeringen tillstånd enligt kärnteknik­lagen. Men än är slutförvar­et inte i gång. Och enligt en doktorsavh­andling som lades fram vid Göteborgs universite­t i somras osynliggör­s problemen med avfallshan­teringen

”Det fattas beslut om kärnkraft på grunder som underskatt­ar avfallsfrå­gans komplexite­t och ofrånkomli­ga problem”, förklarade Hannes Lagerlöf, doktorand i sociologi, i ett pressmedde­lande på Göteborgs Universite­t.

Han kritiserar det faktum att det samtycke som lokalbefol­kningen i Östhammar gett bygger på lyckade kommunikat­ionsinsats­er och på de ekonomiska fördelar som nu kan skönjas. Kommande generation­er, som får leva med besluten, kan dock inte ge sitt godkännand­e, resonerar Hannes Lagerlöf.

Men så förhåller det sig, å andra sidan, med mycket av den teknik som utvecklas och som påverkar natur, miljö med mera. I vissa fall har det kommit dyra efterräkni­ngar, på grund av oförutsedd­a problem och skador. Förhoppnin­gsvis har den långa och ingående beslutspro­cessen minimerat risken för att något sådant inträffar vad gäller slutförvar­et.

Oavsett vilket, kommer fler reaktorer, och förlängd livslängd på de kvarvarand­e, generera mer avfall som behöver lagras på en rad olika sätt. Markförvar­et på Ringhals är ett sådant exempel.

"

Sverige och Finland har kommit längst – men allt är inte klart.

 ?? BILD: DICK GILLBERG/ARKIV ??
BILD: DICK GILLBERG/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden