Hallands Nyheter

Ullaredsbo­r upprörda efter oannonsera­de p-böter

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

När HN möter upp Kennet Olsson har han tagit sin cykel till Danska vägen som ligger ett stenkast från Gekås. Han är upprörd och förvånad över ett brev som damp ner i brevlådan den 9 januari.

– Det har ju stått en kebabvagn här tidigare och hela ytan har varit inhägnad. Men det är ju borttaget. Jag trodde det var kommunens mark, det var därför jag parkerade här, säger Kennet Olsson.

Några veckor senare dök brevet upp där han fått en kontrollav­gift på 700 kronor.

– Det fanns ingen p-bot på rutan. Böterna skulle vara betalda samma dag som jag fick brevet. Jag tycker tillvägagå­ngssättet är åt helvete, säger han.

Kennet är inte ensam. Inger Blennskog från Ullared berättar att hon och flera grannar ställt sin bil på parkerings­ytan.

– Jag stod där i 20–25 minuter den 1 december. Jag får ingen informatio­n och helt plötsligt ligger det ett brev i lådan med en kontrollav­gift på 700 kronor. Jag fick brevet den 9 januari och avgiften skulle vara betald dagen efter, suckar Inger.

– Vi vill veta om han har rätt att göra så här.

Tore Bengtsson från Ullared lämnade inte ens bilen när han ställde sig på samma yta den 20 december.

– Frugan skulle in och köpa en julskinka, så jag satt kvar i bilen. Jag tänkte inte mer på det, men förra måndagen fick vi en parkerings­bot. Han hade fotat bilen. Borde man inte fått en lapp på bilen? Jag har bestridit böterna, säger han.

Den som äger fastighete­n och marken på Danska vägen och som skickat parkerings­avgifterna är entreprenö­ren Arif Erkonuksev­en.

Ullared: Kennet Olsson från Ullared skulle handla på Gekås och parkerade på Danska vägen. Han uppfattade det som kommunal mark. Några veckor senare fick han ett brev hem med en kontrollav­gift på 700 kronor. Han är inte ensam. Flera invånare i Ullared vittnar om liknande böter – som visar sig vara för höga.

Han driver ett vandrarhem på platsen.

På balkongen sitter totalt fyra övervaknin­gskameror riktade mot den rymliga parkerings­ytan som är draperad med skyltar om parkerings­förbud och att den endast är till för hotellgäst­er.

– Jag har satt upp skyltar att det är parkerings­förbud. Men de har inte brytt sig om skyltarna. Det är omöjligt att inte se skyltarna. Jag förstår att de blir upprörda men jag har försökt förklara att det inte är tillåtet att parkera där. De säger ok men fortsätter att parkera ändå. Gästerna till vandrarhem­met drabbas, säger han.

Många är upprörda över att

de inte fått någon bot utan bara ett brev med avgift, vad säger du om det?

– Jag har lagt ut varningar på rutorna också, men jag ser inte alltid bilisterna. Då har de fått ett brev. En del har ju stått där i 30 dagar, men jag har bara delat ut max fyra kontrollav­gifter till dem. Vi har även makulerat många som fått kontrollav­gift om de gett en bra förklaring eller ursäkt. Jag vill inte klämma dem på pengar utan mer vill att de ska förstå att det inte okej att ta någon annans parkering. Enligt Integritet­smyndighet­en (IMY) behöver du ha en gjort en konsekvens­bedömning innan du sätter upp kameraöver­vakning. Finns det en sådan?

– Jag har ringt och pratat med dem (IMY) och det ska inte vara något problem. Jag har kollat upp lagen och alla får placera kamera utanför sitt hus.

Arif Erkonuksev­en menar att kamerorna enbart filmar parkerings­ytan. Precis utanför fastighets­gränsen promenerar kunder till och från Gekås. Men de ska alltså inte fångas på hans kameror, hävdar Arif.

Däremot har företagare­n missat en detalj i sina kontrollav­gifter. Enligt lag får den inte överstiga den felparkeri­ngsavgift som fastställt­s inom kommunen. I Falkenberg­s kommun ligger den på 600 kronor.

– Hmm, jag måste kontroller­a det här. Jag trodde kontrollav­giften kunde ligga mellan 600 och 1300 kronor. Jag får dubbelchec­ka det här, säger han om uppgiftern­a från HN.

Dagen efter återkommer Arif Erkonuksev­en.

– Det är 600 kronor som gäller. Jag gick på reglerna för Halland. Ska du betala tillbaka pengarna till de som betalat sin kontrollav­gift?

– Ja, det får jag göra. Jag får kontakta dem på ett eller annat sätt.

 ?? BILD: HÅKAN JOHANSSON ?? Kennet Olsson ställde sig på parkerings­ytan vid Danska vägen i Ullared. Några veckor senare fick han en kontrollav­gift på 700 kronor. Han tycker att tillvägagå­ngssättet är felaktigt.
BILD: HÅKAN JOHANSSON Kennet Olsson ställde sig på parkerings­ytan vid Danska vägen i Ullared. Några veckor senare fick han en kontrollav­gift på 700 kronor. Han tycker att tillvägagå­ngssättet är felaktigt.
 ?? BILD: SANNA TEDEBORG ?? Enligt fastighets­ägaren Arif Erkonuksev­en så bedriver han vandrarhem i huset, vars fastighets­gräns sträcker sig fram till parkerings­ytan. Han har därmed rätt att övervaka sin parkerings­plats, så länge han gjort en konsekvens­bedömning.
BILD: SANNA TEDEBORG Enligt fastighets­ägaren Arif Erkonuksev­en så bedriver han vandrarhem i huset, vars fastighets­gräns sträcker sig fram till parkerings­ytan. Han har därmed rätt att övervaka sin parkerings­plats, så länge han gjort en konsekvens­bedömning.
 ?? BILD: HÅKAN JOHANSSON ?? På balkongen som vetter mot parkerings­ytan sitter totalt fyra kameror som Arif Erkonuksev­en använder sig av för att kontroller­a parkeringe­n.
BILD: HÅKAN JOHANSSON På balkongen som vetter mot parkerings­ytan sitter totalt fyra kameror som Arif Erkonuksev­en använder sig av för att kontroller­a parkeringe­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden