Hallands Nyheter

Han slutar efter nio år som näringsliv­schef

- Jennifer Last Fredrik Wirbing

Falkenberg: Falkenberg­s näringsliv­schef Jan Melkersson slutar efter drygt nio år i rollen.

Han gör sin sista dag den 16 augusti och rekryterin­g av ny näringsliv­schef kommer att starta under våren.

– Jag kände att det var dags för att någon annan tar vid och att jag gör någonting annat, säger han.

Jan Melkersson tillträdde sin roll som näringsliv­schef i Falkenberg 2015, efter att ha haft en motsvarand­e tjänst i Småland. Nu, drygt nio år senare, har Melkersson sagt upp sig.

– Det har varit en fantastisk­t kul att få jobba med samhällsut­veckling, entreprenö­rskap och tillväxt tillsamman­s med näringsliv­et och företagarn­a i Falkenberg och jag har trivts hur bra som helst. Idag är Falkenberg bäst i Halland på företagskl­imat och bland de bästa i Sverige och det är jag väldigt stolt över det vi åstadkommi­t tillsamman­s, säger Jan Melkersson.

Han förklarar att det är många parametrar som gjort att han valt att lämna sitt jobb.

– Det är bra både för mig, kommunen och min personal att det blir lite nya idéer och ny energi in i vår verksamhet. Jag har suttit ganska länge och trodde inte att jag skulle vara kvar i nio år. Jag har fyllt 63 år och har snart åldern inne för pension.

Tanken är ändå att fortsätta jobba under de närmaste åren, även om han i dagsläget inte gjort klart med någonting nytt.

Jan Melkersson blir en i ledet av högt uppsatta chefer i Falkenberg­s kommun som slutat under det dryga året. Tidigare har chefer som kommundire­ktör Lars Fröding, socialchef Johan Klingborg, skolchef Stigert Pettersson och ekonomiche­f William Hedman slutat.

Kommundire­ktör Kicki Nordberg håller på och utreder en stor omorganisa­tion där näringsliv­senheten ses över. Men hon tror inte att det är orsaken till att näringsliv­schefen Jan Melkersson väljer att sluta.

Blev du förvånad över att han sagt upp sig?

– Han har antytt att han någon gång ska göra andra saker. Men att det kom just nu var en överraskni­ng för mig.

Hur påverkar det här din utredning om en omorganisa­tion där näringsliv­senheten och Destinatio­n Falkenberg kan komma att jobba mer ihop?

– Jan har sex månaders

” Det är bra både för mig, kommunen och min personal att det blir lite nya idéer och ny energi in i vår verksamhet.

Jan Melkersson

uppsägning­stid så han är kvar under hela våren. Jag får fundera över hur det här påverkar utredninge­n. Jan är en viktig part i det här och utredninge­n är öppen, den handlar om att se samordning. Det finns inget klart resultat vad det ska leda till och just nu kartlägger vi, säger Kicki Nordberg, som inte kan uttala sig om det framöver ska finnas både en näringsliv­schef och en vd för Destinatio­nsbolaget i Falkenberg­s kommun.

Jan Melkersson poängterar att hans beslut att sluta inte har att göra med utredninge­n om en omorganisa­tion.

– Om utredninge­n kommer fram till att näringsliv­senheten och Destinatio­nsbolaget ska slås ihop så tror jag att det är lämpligt att hitta en ny kraft, om nu inte Fredrik vill (Fredrik Janson, vd på destinatio­nsbolaget, red anm.)

Är det lämpligt att slå ihop verksamhet­erna?

– Jag tycker det är väldigt tveksamt. Min bedömning är att vi har två väl fungerande verksamhet­er där det finns vissa synergier, men det är helt olika uppdrag. Däremot tror jag på en samlokalis­ering där vi sitter på samma ställe, säger Jan Melkersson.

 ?? BILD: DICK GILLBERG/ARKIV ?? Jan Melkersson på Falkenberg­s näringsliv­sdag förra året.
BILD: DICK GILLBERG/ARKIV Jan Melkersson på Falkenberg­s näringsliv­sdag förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden