Hallands Nyheter

Johannes Vall är redo för sin fjärde säsong på Island

- Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se

Johannes Vall, 31, är tillbaka i högsta ligan med sitt ÍA Akranes. På torsdagen drar säsongen, hans fjärde på Island, igång.

– Nu är jag en av de äldre i laget och spelar mest mittback, men det gjorde jag en del i Norrköping också, så det är inte helt nytt för mig, säger han.

Samtidigt bor han på en ö – där naturkatas­trof är en del av vardagen.

Spelar man fotboll på Island får man en lång semester. Från oktober till januari. En stor del av tiden tillbringa­de Johannes Vall i Thailand.

– Så har det alltid varit. Det är därför jag gillar det här upplägget.

Då får man en lång vinterseme­ster, säger Johannes Vall.

Men nu är han tillbaka i Akranes, några mil utanför Reykjavik. Försäsonge­n har pågått ett tag. Och nu väntar cupspel. ÍA Akranes ställs mot Aftureldin­g i isländska andraligan på torsdagen.

– Det är tidigt än så länge, men det känns ändå som att vi är bra. Vi har fått in bra spelare, säger Johannes Vall medan han fixar gröt hemma i bostaden.

ÍA Akranes har inte gått ut med någon officiell målsättnin­g riktigt än, men Johannes Vall säger:

– Man vill ju komma topp sex, för sen delas serien in i två delar. Samtidigt är vi nykomlinga­r, säger falkenberg­aren.

Det har väl inte undgått någon att Island varit drabbat av vulkanutbr­ott. Särskilt samhället Grindavik.

– Man har egentligen bara sett det på avstånd inte varit i närheten, men det snackas om det på hela Island. Det är ju en hel stad som måste flytta och hitta nya hem, säger Johannes Vall.

Akranes sportchef är från Grindavik.

– Han har hus där men problemet är ju att han aldrig kommer kunna bo där igen. Fastighete­r och företag, det är bara att låta det vara. Det är en riskzon med magma och sprickor. Hus brann upp för att de var täckta av lava.

Johannes är på cirka sju mils avstånd från orolighete­rna.

– Det kanske tar en timme dit, men det är nära fågelvägen. Hela Islands kust består ju av fjordar. Så man ser lavan härifrån på kvällen.

Första året på Island när Vall lirade i Valur och bodde i Reykjavik så såg han utbrotten mer inpå knuten.

– Det var hyfsat nära och ett så kallat ”turistutbr­ott”. Man kunde gå till vulkanen och stå 50 meter ifrån. Nu har det varit mer fara och mer ”på riktigt”. Det är ändå en hel stad som blivit översköljd med lava.

Vädret kan vara hårt och blåsigt men klubben har en inomhushal­l vilket gör försäsonge­n behaglig. Ligan pågår till september. Premiären är den 7 april. Då ställs Johannes Vall mot sin förra klubb, Valur, på bortaplan.

 ?? ?? ”Vi har fått in bra spelare”, säger Johannes Vall inför säsongssta­rten.
”Vi har fått in bra spelare”, säger Johannes Vall inför säsongssta­rten.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden