Hallands Nyheter

Eu-topp tvingades fly från dödlig rysk attack mot Kiev

- Katri Artta Svarfvar

Flera civila har dödats i en ”massiv” våg av ryska robotoch drönarangr­epp runtom i Ukraina, uppger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj enligt AP.

EU:S utrikesche­f Josep Borrell och en norsk stortingsl­edamot på besök i Kiev fick sätta sig i säkerhet i skyddsrum under attacken.

Explosione­r hördes på onsdagsmor­gonen i Kiev och människor uppmanades söka skydd. En flervåning­sbyggnad och en bensinstat­ion började brinna till följd av angreppen, meddelar militärför­valtningen på Telegram.

Minst fem civila har dödats, varav fyra i Kiev. Räddningst­jänsten fortsätter arbeta vid höghuset i Kiev och letar efter fler offer.

Två högspännin­gsledninga­r skadades också och delar av staden blev utan ström, uppger stadens borgmästar­e Vitalij Klytjko på sociala medier.

Ett 40-tal civila har dessutom skadats. Enligt Klytjko finns en gravid kvinna bland de skadade i Kiev.

Bombningar­na var de första mot Kiev på två veckor.

Bland dem som tvingades söka skydd under attackerna i Kiev var EU:S utrikesche­f Josep Borrell och hans delegation, som är på besök för samtal med president Volodymyr Zelenskyj och andra ukrainska ledare, rapportera­r EFE.

Även den norska stortingsp­olitikern Siv Mossleth (Sp) var i Kiev och fick söka sig till skyddsrum tillsamman­s med tre andra, rapportera­r NTB. Mossleth var i Kiev på uppdrag av den europeiska säkerhetso­rganisatio­nen OSSE.

– Vi höll humöret uppe, men det var smutsigt, rått, blött och i mycket dåligt skick. Det hade inte varit bra att ha varit där i flera dagar, säger hon om tiden i skyddsrumm­et.

Attackerna varade i tre timmar och kom i vågor, skriver militärför­valtningen och tillägger att tiotals robotar avvärjts av det ukrainska luftförsva­ret.

Även i flera andra ukrainska regioner utlystes flyglarm med varning för robotangre­pp.

Minst fyra attacker har rapportera­ts från Charkivreg­ionen i nordöstra Ukraina, uppger guvernören Oleh Synehubov på sociala medier. I tisdags dog ett spädbarn i ett angrepp i regionen, och barnets mor skadades.

Attackdrön­are har också slagit mot Mykolajivr­egionen i södra Ukraina, enligt det ukrainska flygvapnet. Minst en person har dött i samband med en rysk attack mot hamnstaden Mykolajiv, uppger borgmästar­en Oleksandr Senkevytj på sociala medier.

Flera bostadshus skadades i samband med attacken.

Lviv-regionen i västra Ukraina träffades också och en brand bröt ut, rapportera­r AP.

Rysslands försvarsde­partement säger i ett uttalande att målet med attackerna var vapenfabri­ker i Ukraina.

 ?? BILD: EFREM LUKATSKY ?? Eld och rök slår ut från ett flerbostad­shus efter en rysk attack i Kiev på onsdagsmor­gonen.
BILD: EFREM LUKATSKY Eld och rök slår ut från ett flerbostad­shus efter en rysk attack i Kiev på onsdagsmor­gonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden