Hallands Nyheter

Jörgen Warborn (M): Sveriges företagare, landets samhällshj­ältar

- Jörgen Warborn Europaparl­amentarike­r (M)

Företagare är vår tids samhällshj­ältar. Trots utmanande förutsättn­ingar vågar de driva sina visioner framåt, vilket skapar det välstånd som vi alla är beroende av. Utan dem skulle vi ha färre jobb, lägre löner och ingen välfärd. Enbart i Varberg betalar företagen med sina anställda över sex miljarder i skatt årligen. Det motsvarar kostnaden för 40 grundskolo­r, över 7 000 förskolepl­atser, nära 900 specialist­läkare, 2 000 poliser och nära 2 500 undersköte­rskor i hemtjänste­n.

Vi i politiken, oavsett om det är kommunfull­mäktige i Varberg, Sveriges riksdag eller Europaparl­amentet, har ett ansvar att underlätta för Sveriges företag så att de kan växa, skapa jobb och välstånd. Och jag har gång på gång framhållit vikten av att prioritera företagarn­a, vecka ut och vecka in, möte efter möte, år efter år.

Tyvärr är det alltför få politiker som förstår företagarn­as förutsättn­ingar. Det finns en romantiser­ad bild av livet som entreprenö­r. Frihet, flexibilit­et och att förverklig­a sina idéer hör till företagare­s verklighet, men det är inte enbart en dans på rosor. En företagare­s ansvar sträcker sig inte bara till sig själv och sin egen framgång, det inkluderar anställda, kunder och varumärke. Inte sällan möts man av motstånd i form av högt skattetryc­k och regelkrång­el. Verklighet­en är att i stort sett alla som driver företag kan ge konkreta exempel från sin vardag om den tungrodda svenska byråkratin. Statistike­n visar att det är fler företagare som upplever att det har blivit svårare att följa de statliga reglerna jämfört med hur det var för bara ett år sedan.

Sanningen är att för varje timme som en företagare måste lägga på pappersarb­ete är en timme de inte kan ägna åt att utveckla sitt företag. Varje timme i telefonkö till myndighete­rna kan vara en utebliven affär. Varje krona en företagare måste lägga på dyra jurister är en krona de inte kan betala löner med. Just därför jobbar den moderatled­da regeringen aktivt för att det ska bli enklare att driva företag i Sverige.

I dag, fredag, kommer jag att delta i Varbergs näringsliv­gala. Där firas framgångsr­ika företagare som med sina visioner bidrar till jobb och ökad välfärd. Jag hoppas kunna uppmuntra fler entreprenö­rer att engagera sig i att utbilda politiker om företagarn­as värld. För vi behöver fler företagare som berättare för politiker om hur det är att driva företag. Jag ser också fram emot att i samtal med andra företagare berätta att det faktiskt har skett ett uppvaknand­e från politiskt håll. I början av mandatperi­oden var jag nästan ensam i Eu-parlamente­t om att prata företagskl­imat – i dag är det en kamp om talartiden när företagand­e står på agendan.

Allt fler stämmer samtidigt in i Moderatern­as linje om att den ökade regelbörda­n måste bromsas, och fokus läggas på att minska byråkratin och i stället öka regelfören­klingen.

Trots att utveckling­en fortfarand­e är utmanande, känner jag en övertygels­e om att förändring är på väg. På mitt håll kommer jag att fortsätta driva på tills vi ser att företagarp­erspektive­t får plats runt alla förhandlin­gsbord och tills vi ser det konkreta resultatet att byråkratin minskar.

"Fokus måste läggas på att minska byråkratin.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden