Hallands Nyheter

Sluta tänk så kortsiktig­t om barnens skolmat

-

Apropå

artikeln ”Utredning av mer halvfabrik­at i Varbergs kommun”

Varberg. Läser i lördagens HN och blir förskräckt. En utredning om mer halvfabrik­at ska införas i skolköken eller om kockarna ska fortsätta laga mat från grunden är framtagen.

Frågan är så absurd! Ni politiker måste börja tänkta längre än näsan sträcker sig, bortom denna mandatperi­od. Våra barns framtid vilar i era händer. De ska kunna leva på och av denna planet liksom deras barn och barnbarn. Att ge dem skäliga villkor att göra det innebär bland annat att laga ekologisk mat från grunden i skolan och blanda vegetarisk kost så väl som animalisk.

” Att utgå från vad barnen själva vill ha förfaller som ett stort nederlag för en hel generation.

Halvfabrik­at bör minimeras av flera skäl där bland annat möjlighete­n till att använda rester tas upp i artikeln. Därtill innehåller halvfabrik­at överlag mer tillsatser och salt – prova att läs ingrediens­förtecknin­garna själva! Halvfabrik­at leder också till ökad övervikt, något som kan kosta väldigt mycket för samhället på lång sikt. Livsmedels­verkets rekommenda­tion är därför att minska denna typ av produkter. Jag undrar även om ni känner till och tar hänsyn till all mörk materia som mat lagad från grunden innehåller? Läs gärna Ann Fernholms ”Fejkmat” annars för att reda ut begreppet och andra kloka ord kring mat.

Att utgå från vad barnen själva vill ha förfaller som ett stort nederlag för en hel generation. Det finns en anledning till att föräldrask­ap och uppfostran inkluderar gränssättn­ingar och ramar. På samma sätt som att man inte äter godis, chips, hamburgare och pommes frites varje dag för att barnen själva tycker det är gott, på samma sätt ger vi dem förutsättn­ingar att uppleva god vällagad mat genom att visa dem kokkonst med olika grönsaker, spannmål, fisk och kött. Precis som en vanlig familj har sin budget och buffert för svåra tider bör ni i politiken förgå med gott exempel och kunna vara långsiktig­a i era beslut. Ta er samman, våga ta beslut som gagnar över lång tid framöver och planera er budget för långsiktig matglädje i skolan. Vi vill ha kockarna kvar i skolköken! Malin

 ?? BILD: TOMAS ONEBORG/SVD/TT/ARKIV ?? Att ge barn skäliga villkor att kunna leva på och av denna planet innebär bland annat att laga ekologisk mat från grunden i skolan och blanda vegetarisk kost så väl som animalisk, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: TOMAS ONEBORG/SVD/TT/ARKIV Att ge barn skäliga villkor att kunna leva på och av denna planet innebär bland annat att laga ekologisk mat från grunden i skolan och blanda vegetarisk kost så väl som animalisk, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden