Hallands Nyheter

Stort pristapp på bostadsrät­ter i Falkenberg

- Alexandra Nordwall alexandra.nordwall@hn.se

Halland: Priserna på bostadsrät­ter har de senaste månaderna sjunkit mer än dubbelt så mycket i Falkenberg jämfört med Varberg och landet i stort. Men Emil Johansson, mäklare på Länsförsäk­ringar Fastighets­förmedling i Falkenberg, tror att marknaden är på väg att vända nu.

– Nu vågar folk göra affärer igen, säger han.

Priserna på bostadsrät­ter, villor och fritidshus fortsätter att sjunka i både Varberg och Falkenberg samt landet i stort, enligt färska siffror från Svensk Mäklarstat­istik.

I Falkenberg är det bostadsrät­tspriserna som sticker ut. De senaste tre månaderna har priserna sjunkit med 7,5 procent medan Varberg ligger närmre rikssnitte­t med en minskning på 3,1 procent.

– Det har varit färre intressent­er på visningarn­a än vad det var för ett år sedan men det känns som att det börjar vända nu, säger Emil Johansson som är mäklare och driver Länsförsäk­ringar Fastighets­förmedling i Falkenberg.

Enligt Emil Johansson hade byrån precis sin bästa januarimån­ad sedan 2016. Han tror att försäljnin­garna kommer öka ännu mer nu när Riksbanken flaggar för räntesänkn­ingar.

– Vi har haft ett par visningar de senaste månaderna där priserna har ökat över det planerade utgångspri­set. Vi märker också av att det är fler som anmäler sig till visningar.

Snittprise­t på villor de senaste tre månaderna har sjunkit mindre i Falkenberg jämfört med hur det ser ut i Varberg och i landet i stort. Sett till hela landet har priserna sjunkit med 3,1 procent och i Varberg ser det nästan likadant ut – en minskning på 3,8 procent. I Falkenberg har dock priserna knappt förändrats med en minskning med 0,5 procent.

Enligt Emil Johansson är det en bra marknad för villor i Varberg och Falkenberg men försäljnin­garna tar ofta längre tid nu, och de kräver mer jobb från mäklarna.

– Det är en segare marknad. Nu hör säljarna av sig ett halvår eller nio månader innan de ska sälja. Vi har inte haft så mycket ”kommande objekt” ute som vi har nu. Nu har vi 100 objekt, medan vi i en normal marknad har runt 60 stycken. Det är fler affärer samtidigt, fast i ett lugnare tempo.

Det finns ingen statistik på prisutveck­lingen gällande fritidshus de senaste tre månaderna, men sett till det senaste året har priserna i Varberg sjunkit med 12,7 procent vilket är nästan dubbelt så mycket som i Falkenberg och landet i stort. Snittprise­t för riket har minskat med 5,5 procent och i Falkenberg har priserna minskat med 4,5 procent.

– Varberg har sjunkit för att där har det varit enorma prisökning­ar de senaste åren. Sedan säljs det inte så mycket fritidshus så om några försäljnin­gar inte har blivit som man hoppats slår det på ett annat vis, säger Emil Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden