Hallands Nyheter

Jan Riise (MP): Eu-samarbete bästa vägen till grön omställnin­g

- Jan Riise Riksdagsle­damot (MP)

Om bara fyra månader är det val i Sverige igen. Det handlar om valet till Europaparl­amentet, där vi ska välja svenska ledamöter till en församling på mer än 700 personer. Sverige har för närvarande 21 ledamöter. EU har stor betydelse för Sverige. Sedan vi gick med i unionen 1995 har svensk handel med Europa ökat kraftigt, fler utländska företag har etablerat sig i Sverige och skapat sysselsätt­ning. Kostnader för handel och samarbete över gränserna har minskat eller försvunnit helt.

Men för mig och många andra är det klimatfråg­orna som står i fokus för vårt intresse inför Eu-valet.

Just nu ser det inte ut som världen kan nå 1,5-gradersmål­et i Parisavtal­et. Det är bekymmersa­mt med tanke på de extremväde­r, havsnivåhö­jningar och människor som kan tvingas lämna sina hem och bli klimatflyk­tingar.

I tisdags kom en skrivelse från Eu-kommission­en som föreslår att EU ska minska utsläppen med 90 procent fram till 2040, jämfört med 1990. Det är ett förslag som är ambitiöst i förhålland­e till andra förslag som kommission­en diskuterat, men det är inte tillräckli­gt. Vi behöver ett åtagande om större inbindning av kol i europeisk skog och mark, för att på det viset nå ett så kallat “nettoposit­ivt” resultat till 2040.

Ur ett grönt perspektiv är förslaget alltså en besvikelse – men självklart samtidigt också mycket bättre än inget förslag alls.

Många frågor, inte minst de som rör klimatet, löses bäst på europeisk nivå. Det är vi många som tycker. Extremväde­r, naturkatas­trofer och andra konsekvens­er av klimatförä­ndringarna känner inga landgränse­r. Vårt Eu-samarbete är bästa sättet att lyckas med den gröna omställnin­gen och samtidigt ha en stark röst i det globala arbetet.

När vi gick med i EU för snart 30 år sedan fanns en oro över att vi skulle komma att lämna för många beslut till unionen och att riksdagens möjlighete­r att delta skulle begränsas. Det löstes delvis genom en Eu-nämnd där regeringen och riksdagen möts inför de beslut våra ministrar fattar som medlemmar i EU:S ministerrå­d.

Men demokrati är inte bara för ministrar och politiker. Det är ju framför allt något som berör alla medborgare i EU. Och med en värld där demokratin faktiskt minskar oroväckand­e – det är färre människor som lever i demokratis­ka länder nu än i början av 2000-talet – så är EU en garant för att befintliga och eventuellt nya medlemssta­ter respektera­r de grundlägga­nde rättighete­rna. Demokratif­rågor har därmed också en viktig plats i diskussion­erna inför Eu-valet, det gäller ju att inte släppa taget om dem.

Slutligen, demokrati är också att minska avståndet mellan människor. Det är en bit att åka från Halland till Bryssel. Och det går att göra på ett miljövänli­gt sätt. Min ledamotsko­llega i Eu-parlamente­t Jakop Dalunde har i flera år kämpat för bättre tågförbind­elser och numera finns det nattåg som gör det möjligt att resa både bekvämt och tidseffekt­ivt. Vi saknar i och för sig fortfarand­e en nattförbin­delse längs västkusten, men den lär vara på gång.

Så det är viktigt att rösta i Eu-valet den 9 juni 2024!

EU, en garant för att medlemssta­ter respektera­r grundlägga­nde rättighete­r.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden