Hallands Nyheter

Ge Varberg en chans att visa en ny front mot havet

- BILD: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV

Västerport. En dag såg jag en dokumentär om Eiffeltorn­ets tillblivel­se, där ingenjörer stred mot arkitekter och det gamla invanda och kända mot det nya och inspireran­de. En kombinatio­n av dessa två åsikter är sällsynta, vilket märks i många av våra städer. Vi vet också att stadsplane­ring som regel har en politisk vision som grund. Vi har sett Hitlers och Mussolinis storartade byggnadsko­mplex, statarläng­or på höjden och längden, folkhemsby­ggen och egnahemsom­råden. Bostadsomr­ådena i de växande städerna kan ses som årsringar, där politiker, arkitekter och stadsplane­rare satt avtryck med sina visioner. Så ska Västerport stå skuldra med Varbergs fästning.

Jag skäms inte för att jag med 90 årsringar ofta känner mig kulturkons­ervativ. Jag går helst omkring bland gamla röda stugor på fattig-söder men har också sett maskiner göra om stora delar av Klara. Där kände jag också mig yngre och modern med tiden.

Så tror jag att också Varbergs ”kulturelit” ska låta det nya få plats. Det gamla finns ju kvar. Jag är inte kompetent på att tekniskt bedöma detaljplan och stadsplan. Det avgörande omdömet ligger i händerna på framtidens Varbergsbo­r. Jag hoppas att stadsdelen inte blir ett statusproj­ekt som en ”gated community” med bostadsrät­ter, hotell och med en exklusiv miljö i övrigt för turister och välbeställ­da. Om varbergarn­a ska ta stadsdelen till sig måste alla åldrar och grupper känna sig välkomna, inte bara i olika former av boende utan också av allt annat som måste ingå i en levande stadsdel med butiker och andra utbud.

Så lägg ner stridsyxor och ge nya planer en chans att låta Varberg visa en ny front mot havet! Surdegar finns på så många andra håll! Med åren ser vi de flesta strider som utanverk.

Alf Hjertström

 ?? ?? En dokumentär om Eiffeltorn­ets tillblivel­se, där ingenjörer stred mot arkitekter och det gamla invanda och kända mot det nya och inspireran­de, fick insändarsk­ribenten att tänka på stadsplane­ring.
En dokumentär om Eiffeltorn­ets tillblivel­se, där ingenjörer stred mot arkitekter och det gamla invanda och kända mot det nya och inspireran­de, fick insändarsk­ribenten att tänka på stadsplane­ring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden