Hallands Nyheter

Minskade utsläpp en nödvändigh­et

-

Allvaret i situatione­n borde alla inse när vi nu vet att 2023 blev det varmaste året som någonsin uppmätts, skriver Glenn Wahle. Svar

på ”Reduktions­plikten – ett ogenomförb­art projekt”

Miljö. I en debattarti­kel hävdar Mats Dahlbom att reduktions­plikten är ett ogenomförb­art projekt och hänvisar till en statlig utredning (SOU 2023:15) och en rapport från Riksrevisi­onen. Dahlbom hävdar att Miljöparti­et genomdrev lagen och ondgör sig över “okunnighet och strävan att skriva om historien enligt öststatsmo­dell” samt menar att lögnen visat sig vara framgångsr­ik inom politiken.

Nu inställer sig frågan om Dahlbom läst rätt och är kunnig samt redogör sanningsen­ligt för det som skett i frågan.

Fakta är att sju av åtta partier röstade igenom lagförslag­et om reduktions­plikt, endast SD var emot.

Säger den statliga utredninge­n och Riksrevisi­onen att reduktions­plikten är ett ogenomförb­art projekt? Både ja och nej. De påpekar att sättet som till exempel höjningsta­kten av reduktions­plikten utformats vållar oväntade och oönskade konsekvens­er. De säger inte att reduktions­plikten i sig är ogenomförb­ar utan snarare att man noggrannar­e borde analyserat hur och i vilken takt den ska genomföras.

Dahlbom tycks mena att en hög reduktions­plikt kommer att förutsätta mycket import och att det kan bli leveransst­opp. Det har hittills varit en hel del import men tanken med det långsiktig­a projektet har varit att stimulera inhemsk produktion av biodrivmed­el så att den på sikt kan klara hela vårt behov av biobränsle­n som ska kunna ersätta de fossila. Olika forsknings­rapporter och biodrivmed­elsbransch­en har pekat på att det finns potential i Sverige att använda råvaror och

restproduk­ter från jordoch skogsbruk för att helt ersätta de fossila bränslena med biodrivmed­el. Metoder att tillverka e-bränslen av vätgas och koldioxid utvecklas dessutom och där är möjlighete­rna oändliga råvarumäss­igt. Sverige skulle kunna gå från ett 100-procentigt importbero­ende av fossila bränslen till en helt inhemsk produktion av biodrivmed­el och e-bränsle om den politiska viljan finns.

Ur SOU 2023:15: “Politiska hinder utgörs i huvudsak av avsaknad av tydliga långsiktig­a politiska ambitioner som påverkar framtida efterfråga­n på förnybara drivmedel samt vilka råvaror som kan användas i drivmedels­produktion­en.”

Dahlbom påpekar att opposition­en protestera­de mot sänkningen av reduktions­plikten men att S-regeringen pausat höjningen för 2023. Det är en skillnad som “natt och dag” på att ligga kvar på en hög pliktnivå och att i stället “chocksänka” nivån till EU:S lägsta. Konsekvens­erna av dessa beslut blir att utsläppen från trafiken ökar drastiskt. Beräkninga­r visar (bland annat i budgetprop­ositionen) att det rör sig om fyra till sex miljoner ton ökade koldioxidu­tsläpp per år. Detta är mycket allvarligt då alla som inte är klimatvete­nskapsförn­ekare vet att vi mycket snabbt måste få ner utsläppen. Allvaret i situatione­n borde alla inse när vi nu vet att 2023 blev det varmaste året som någonsin uppmätts. Koldioxidb­udgeten för att klara max 1,5 graders höjning är fylld redan före 2030 med nuvarande utsläpp. Att då i någon typ av drivmedels­populism ta beslut som drastiskt ökar utsläppen är fullkomlig­t vettlöst.

Glenn Wahle

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden