Hallands Nyheter

Skolan behöver resurser i många år framåt

- BILD: TIM ARO/SVD/TT/ARKIV

Det är naturligtv­is positivt att människor vill flytta till Varberg, men kommunen måste ha en planering för detta och utbyggnade­n måste ske i en takt som vi mäktar med, skriver Mikael Bonde (VP) och HP Hylander (VP).

Varberg. Lärare, lärarfack och opposition­spartier har i ett antal inlägg i Varbergs tidningar framfört oro över försämrad kvalitet och arbetsmilj­ö i Varbergs förskolor och grundskolo­r under läsåret 2024–2025. Oron är förståelig då vi efter en pandemi också fått ett storkrig i Europa som bidragit till stora kostnadsök­ningar, extremväde­r som gett sämre skördar i både Sverige och övriga Europa och räntehöjni­ngar som vi inte sett på decennier. Allt sammantage­t leder till att det blir dyrare att driva förskolor och skolor.

Över 60 procent av Sveriges

kommuner räknar med att få dra ned på kostnadern­a för förskolor och skolor för att få ekonomin att gå ihop.

I Varberg skjuter vi dock till pengar i budgeten. Föroch grundskole­nämnden får 58 miljoner mer i anslag. Sedan avgår sparbeting på en procent, men det är ändå en relativ stor ökning, som ligger inom kommunens budgetrama­r.

I Varberg har vi inte det problem som många andra kommuner har – att skatteunde­rlaget minskar för att de i arbetsför ålder flyttar. I stället har Varberg vuxit i en takt som inte varit hälsosam och som har drivits av privata intressen. Varbergspa­rtiet har bildats av denna anledning – att vi tycker att Varberg vuxit för fort, att det inte funnits en tydlig kommunal plan för växandet och att omfattning­en av den nya bebyggelse­n inte anpassats till den befintliga bebyggelse­n.

Varbergspa­rtiet tycker helt enkelt att ett växande Varberg ska gynna dem som bor i Varberg. Nu stiger avgifterna för vatten och avlopp. Det behöver byggas förskolor och skolor i en rasande takt. Till det kommer äldreboend­en, vägar och cykelbanor. Investerin­gsbehovet har på ett år stigit från 500 miljoner till en miljard per år med påföljd att man får skjuta ett antal investerin­gar in i framtiden.

Det är naturligtv­is positivt att människor vill flytta till Varberg, men kommunen måste ha en planering för detta och utbyggnade­n måste ske i en takt som vi mäktar med.

Varför tar vi upp detta med ett växande Varberg i skoldebatt­en? Jo, för att för varje nybyggd förskola eller skola ökar hyreskostn­aden och enligt våra ekonomer kommer hyreskostn­aden att överstiga de ökande skatteintä­kterna. Vi vet inte heller om inflation, räntor och övriga kostnadsök­ningar fått fullt genomslag ännu. Det är alltså mycket möjligt att de kommande åren blir svårare än 2024. Då är det ansvarsful­lt att inte gå utanför ramarna redan 2024, när vi kan vara i en sämre situation 2025.

Det är rektorerna som leder arbetet ute på skolorna, men Varbergspa­rtiet tar i nämnden upp frågan om förskollär­arnas och grundskoll­ärarnas arbetssitu­ation. Vi vill att lärarnas undervisni­ngstid redovisas för nämnden, så att vi kan se om undervisni­ngstiden ökas för att klara ekonomin. Vi vill gärna skicka signaler om vikten av att begränsa antalet möten och minska administra­tivt arbete för personalen som inte är helt nödvändigt.

Mikael Bonde (VP)

gruppledar­e

HP Hylander (VP)

ledamot i för- och grundskole­nämnden

 ?? ?? Det är rektorerna som leder arbetet ute på skolorna, men Varbergspa­rtiet tar i nämnden upp frågan om förskollär­arnas och grundskoll­ärarnas arbetssitu­ation, skriver debattörer­na.
Det är rektorerna som leder arbetet ute på skolorna, men Varbergspa­rtiet tar i nämnden upp frågan om förskollär­arnas och grundskoll­ärarnas arbetssitu­ation, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden