Hallands Nyheter

Varbergsbo ”ghostade” köpare på sociala medier

- Jennifer Last jennifer.last@hn.se 010-471 53 32

Varberg: En kvinna i Varberg sålde diverse prylar på bland annat Marketplac­e, Tradera och Plick. När hon mottagit Swish-betalninga­r eller banköverfö­ringar ”ghostade” hon köparna – som aldrig fick sina varor.

” Jag tänkte inte riktigt på situatione­n utan ville ha in pengar i stället. Kvinnan i polisförhö­r

Facebook Marketplac­e, Tradera och Plick. Kvinnan använde flera olika plattforma­r för att lägga upp annonser på varor hon hade till salu. Det kunde handla om kläder, smycken, guld eller attiraljer för barn.

I polisens förundersö­kning framkommer det att hon till en början hade regelbunde­n kontakt med sina köpare. När de hade swishat eller gjort en banköverfö­ring lovade hon att hon skulle skicka spårbart paket inom kort. Men några paket skickades aldrig – och köparna blev ”ghostade”, det vill säga att kvinnan slutade svara. I förhör fick hon frågan om varför hon aldrig skickade varorna.

”Antagligen för att jag behövde pengar. Jag tänkte inte riktigt på situatione­n utan ville ha in pengar i stället”, svarade hon.

I ärendet finns tio målsägande­n, personer som betalat för något de aldrig fått levererat.

”Jag vet att det är fel. Jag vet inte vad jag ska säga mer. Det är mycket med mitt psykiska mående som gör att mitt konsekvens­tänk inte är med mig”, säger kvinnan i förhör.

Nu döms kvinnan, som är i 25-årsåldern, till villkorlig dom och dagsböter för sju fall av bedrägeri och två fall av ringa bedrägeri. Tingsrätte­n frikänner henne för ett fall av bedrägeri.

”Jag erkänner det. Det är omständlig­t om jag ska förneka det”, har kvinnan uppgett vid frågan om hur hon ställer sig till brottsmiss­tankarna.

Kvinnan ska också betala knappt 50 000 kronor i sammanlagt skadestånd till personerna hon bedragit.

 ?? BILD: TT/UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? En kvinna i 25-årsåldern i Varberg döms för sju fall av bedrägeri och två fall av ringa bedrägeri. Bilden är ett montage.
BILD: TT/UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING En kvinna i 25-årsåldern i Varberg döms för sju fall av bedrägeri och två fall av ringa bedrägeri. Bilden är ett montage.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden