Hallands Nyheter

Kvarlevor efter två personer har hittats efter brand

- Sanna Puoskari Joel Jonsson Karina Hansson Hanna Blomsterva­ll Mats H Ljungqvist Malva Söderqvist

Vallda: En villa i Vallda började brinna explosions­artat under natten till torsdag. Två kvinnor från hemtjänste­n skadades i branden, men lyckades ta sig ut. Nu bekräftar polisen att de hittat kvarlevorn­a av två personer.

– Vi befarar att det är paret som bodde i huset, säger Krister Adolfsson, polischef i Kungsbacka.

Klockan 23.53 larmades SOS om en explosion vid en villa i Vallda. Räddningst­jänst, polis och ambulans skickades ut till platsen.

– Det är en fullt övertänd villa och vi har påbörjat släckning. Branden har föregåtts av explosione­r, sade Micael Olsson, larm- och ledningsop­eratör på räddningst­jänsten Storgötebo­rg, vid inledande kontakt.

Två kvinnor från hemtjänste­n befann sig inne i huset när branden startade.

– Kvinnorna uppgav att mannen som bor i huset slänger något, en brännbar vätska, som utvecklas till en explosions­artad brand, sade Thomas Fuxborg, presstales­person på polisen.

Kvinnorna lyckades ta sig ut ur huset på egen hand med brännskado­r på underkropp­en. De fick föras till sjukhus med ambulans. Sahlgrensk­as pressjour uppgav att kvinnornas – som är i 55- respektive 60-årsåldern – skadeläge är allvarligt men stabilt.

Paret i 80-årsåldern, som bor i huset, har varit saknade sedan branden. Under fredagen uppgav polisen att de har gjort fynd i den brandhärja­de bostaden.

– Vi har hittat kvarlevorn­a av två personer. Vi befarar att det är de som bodde i huset, men än är ingen hundraproc­entig identifier­ing gjord. Anhöriga är underrätta­de om omständigh­eterna, säger Krister Adolfsson.

Vid 01-tiden hade räddningst­jänsten fått kontroll över branden. Den hade spridit sig till en bil som stod parkerad utanför, men inte till någon annan fastighet.

– Det brinner fortfarand­e och huset har kollapsat. Vi kommer stanna kvar åtminstone några timmar till, sade Fredrik Johansson, larm- och ledningsop­eratör vid räddningst­jänsten, tidigt under torsdagsmo­rgonen.

Huset brann ner till grunden och vid lunchtid på torsdagen var räddningst­jänsten klara med sitt arbete på plats.

Polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand.

– Det gör vi eftersom vi befarar att kvinnan och mannen är omkomna. Även att huset är förstört, sade Thomas Fuxborg.

Under torsdagsfö­rmiddagen anlände kriminalte­kniker till platsen för att utföra en teknisk undersökni­ng.

När ni går in nu, är det för att gå in och leta efter kvarlevor?

– Ja, det måste vi och det måste vi göra nu i dag (torsdag) med hänsyn till anhöriga. Vi är ofta på bränder och finns det någon kvar så är det en bra värdegrund. Vi måste ta hand om de som är döda, om de är döda. Det vet vi inte än och vi vet inte om de finns där, sade Krister Back, polisens kriminalte­kniker.

Han fortsatte:

– Men det är ingen som har sett dem sedan i går, så vi befarar väl det värsta. Vi får se varför det har börjat brinna, sade han.

Några timmar senare var teknikerna klara på platsen. Polisen inväntar resultatet.

– Vi har vidtagit ett gäng åtgärder under dagen. Vi har haft förhör med grannar och övriga inblandade, sade lokalpolis­områdesche­f Krister Adolfsson.

Polisen undersöker även omständigh­eterna kring den brandfarli­ga vätskan som mannen misstänks ha hällt ut i huset.

” Kvinnorna uppgav att mannen som bor i huset slänger något, en brännbar vätska, som utvecklas till en explosions­artad brand.

Thomas Fuxborg, polisens presstales­person

 ?? BILD: MATS H LJUNGQVIST ?? Huset i Vallda totalförst­ördes i branden.
BILD: MATS H LJUNGQVIST Huset i Vallda totalförst­ördes i branden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden