Hallands Nyheter

Massmord och terror till tonerna av Bach

- Mikaela Blomqvist kulturnoje@hn.se

Roman László Krasznahor­kai

”Herscht 07769. Florian Herschts roman om Bach” Översättni­ng: Daniel Gustafsson (Norstedts)

Johann Sebastian Bach föddes i staden Eisenach, belägen mitt i Tyskland och sedermera del av DDR. I dess absoluta närhet ligger den fiktiva staden Kana, varifrån en sinnesslö jätte vid namn Florian skriver en serie brev till förbundska­nsler Angela Merkel.

I de första av dem varnar han för jordens undergång. I de följande hävdar han att det finns räddning i musiken. Florian har skrämts av kvällsföre­läsning aromkvantt­eori. Nu förförs han istället av Branden bur g konsertern­a.

”Herscht 07769” är ungerske László Krasznahor­kais åttonde roman och den femte att översättas till svenska, av Daniel Gustafsson. Som vanligt handlar det om en vildsint, infallsrik och föga insmickran­de prosa utan punkter och styckesind­elning.

Texten rör sig obehindrat mellan de olika hushållen i Kana, likt en panorerand­e kamera som vägrar klipp. Här finns inget utrymme för läsaren att hämta andan.

Fast inlednings­vis är det lite sömnigt ändå. Florians vardag maler på. Den unge mannen bor ensam i en lägenhet i ett höghus och arbetar som klottersan­erare. Hans ständigt svärande chef Bossen är hängiven nynazist och tvingar Florian att medverka i den lokala föreningen­s möten, liks o mattbevist­ade av honom grundade Kana symfoniker­nas repetition­er.

Instängd i sin egen begränsade värld och vänligt inställd till sin överordnad förstår Florian nästan inget av vad som pågår. Sedan börjar allt falla samman.

Våldsamma vargar stryker runt i stadens utkanter och attackerar ett picknickan­de par. Någon begår ett terroratte­ntat. Följer gör en lång rad mord. Kanaborna vågar inte längre lämna sina bostäder.

Där texten inlednings­vis framstod som en monoton massa, i vilken allt vägde lika för att allt var lika tråkigt, tycks frånvaron av pauser nu stå för en befogad upprördhet. Det lilla tyska samhället styrs av skräck.

Lyckligast är de som inte märker av det. Den irriterand­e tant Ingrid vandrar från hus till hus och kräver att invånarna anmäler sig till hennes kry sant emu m tävling. Skogsvakta­ren försöker sälja på grannarnas in egenodlade honung.

Några av de mer betydande männen börjar dricka för mycket likör. Herr Köhler som stod för föreläsnin­garna i kvantteori förlorar förståndet. Inför katastrofe­n återstår enbart att förskansa sig i sig själv.

Krasznahor­kai visar skrämmande tydligt hur snabbt och enkelt en civilisati­on kan falla samman. Det blir än värre när människorn­a svarar med rädsla och misstänksa­mhet. Samtidigt har boken undertitel­n ”Florian Herschts roman om Bach”. Finns det någon hjälp att finna i kulturens främsta yttringar?

Knappast. Faktum är att den nynazistis­ke Bossen älskar den berömda kompositör­en. Och det myckna mördandet i bokens andra halva ackompanje­ras av hans musik. László Krasznahor­kai verkar vilja göra upp med föreställn­ingen om konsten som obetingat god.

Kanske är det så man ska förstå att ”Herscht 07769”, till skillnad från exempelvis ”Seibo där nere”, inte är någon fulländad roman. Mot slutet när trådarna ska knytas ihop tar Krasznahor­kai till det billigaste av knep. Ett osannolikt sammanträf­fande förklaras med att det är sådant som bara skulle kunna hända i en bok.

Annat lämnas helt därhän och den befriande samstämmig­het som följer med stor litteratur, tanken om en möjlig ordning, uteblir. ”Herscht 07769” stannar vid det slumpmässi­ga och dissonanta.

Är det ett medvetet misslyckan­de av Krasznahor­kai? Jag vet inte. Bristen verkar i alla fall bekräfta romanens inledande motto: ”Hoppet är ett misstag”.

 ?? BILD HARTWIG KLAPPERT ?? På svenska av László Krasznahor­kai finns sedan tidigare romanerna ”Motståndet­s melankoli”, ”Satantango” och ”Seiobo där nere” från 2014–2017).
BILD HARTWIG KLAPPERT På svenska av László Krasznahor­kai finns sedan tidigare romanerna ”Motståndet­s melankoli”, ”Satantango” och ”Seiobo där nere” från 2014–2017).
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden