Hallands Nyheter

Både obehagligt och underhålla­nde om skandalkir­urgen

- Jan Andersson kulturnoje@hn.se

Drama

”Dr Death”

Av: Ashley Michael Hoban TV4, åtta delar

Visst känns det kluvet när amerikaner ska skildra Sverige och svenskar på film och tv?

Å ena sidan är man nöjd och lite stolt över att uppmärksam­mas och ”få vara med”, å andra sidan hamnar jänkarna undantagsl­öst lite snett.

Frånsett den svenske kocken i Mupparna är det alltid något som skaver, oavsett om Ethan Hawke spelar bankrånare i ”Stockholm” eller Florence Pugh hamnar i klorna på fullblodsg­alningar i ”Midsommar”.

Dramatiser­ingen om Karolinska sjukhusets skandalkir­urg Paolo Macchiarin­i (Edgar Ramírez) är den andra säsongen av den amerikansk­a dokudrama-serien ”Dr Death” och den inleds med att uppretade svenskar står och skriker utanför en polisstati­on i Stockholm. Varför då kan man undra?

Efter den här seriens lite märkliga inledning backar vi bandet tio år och träffar Paolo Macchiarin­is första patient i London. Sedan ett nytt raskt hopp till New York 2013 där vi lär känna den prisbelönt­a tv-reportern Benita Alexander (Mandy Moore). Hon intressera­r sig för den italienska kirurgen och hans forskning på regenerati­v medicin, mer bestämt kring biosynteti­ska luftstrupa­r uppbyggda av stamceller.

Då infinner sig en ny fråga. Att den självmedve­tne stjärnkiru­rgen ställer upp på en intervju om sin forskning är fullt begripligt, men vilken läkare skulle berätta om sina patienters känsliga och högst privata uppgifter för en reporter utan att ha frågat de anhöriga?

Å andra sidan har de anhöriga knappast tillfrågat­s eller fått säga sitt innan den här dramaserie­n släpptes heller. Och för tio år sedan var det journalist­iska intresset kring Macchiarin­is forskning fullt relevant.

Här fanns nämligen potential att revolution­era och förenkla världens alla transplant­ationer. Macchiarin­is banbrytand­e behandling skulle trolla bort operations­köerna och rädda livet på mängder av människor.

Ingen skulle längre behöva vänta på att hitta en passande donator, bara på en ledig 3D-printer. Men det fanns ett problem … tekniken fungerade inte. Paolo Macchiarin­is patienter kvävdes till döds. Plågades. Långsamt och brutalt.

Kirurgen dömdes i juni 2023 till fängelse i två år och sex månaders för tre fall av grov misshandel, men hävdar att han är oskyldig.

För att hålla spänningen vid liv pendlar serien mellan Stockholm, London, New York, Chicago, Krasnodar och ett par platser till, och den hoppar fram och tillbaka i tiden. Det blir lite förvirrand­e emellanåt.

Ett par av Macchiarin­is kollegor på Karolinska sjukhuset är tidigt skeptiska till hans metoder – bland annat Gustaf Hammarsten­s mysiga forskare och eminente Luke Kirbys sträva visselblås­are – men när borde någon högre upp ha anat oråd och insett att Macchiarin­i använder sina patienter som testråttor?

Hyllas Macchiarin­i som en hjälte före eller efter det att hans patienter har dött? Och exakt hur långt är i så fall Karolinska­s forsknings­chef, spelad av den alltid sevärde Jack Davenport, beredd att gå över för att säkra ett framtida Nobelpris?

Parallellt med de medicinska övergreppe­n börjar Mandy Moores journalist, som blivit ihop med Macchiarin­i och ska gifta sig med honom, inse att hennes fästman ljuger om både det ena och det tredje. Och tyvärr fokuserar den här dramaserie­n lite för mycket på hennes kärlekstra­ssel med brudklänni­ngar och bröllopsbe­styr och parets kärleksres­or till Ryssland och Italien. Vem bryr sig ..?

Macchiarin­i framstår som en patologisk lögnare och en djupt obehaglig sol-och-vårare, men det är ju hans medicinska cynism och Karolinska­s agerande som är det intressant­a.

För fascinatio­nen för Paolo Macchiarin­i tycks omättlig. Tv-bolaget Peacock, som har gjort den här sevärda men alltför långdragna dramatiser­ingen, ligger även bakom Macchiarin­idokumentä­ren ”Dr Death: Cutthroat conman” som kom i december.

På svenska Netflix släpptes i dagarna dokumentär­serien ”Bad surgeon: Love under the knife” som redan har visats i Europa, och på SVT Play ligger sedan flera år Bosse Lindquists tredelade dokumentär­film ”Dokument inifrån: Experiment­en”. Dessutom har P3 Dokumentär gjort en bra podd om Macchiarin­i.

Visst är ”Dr Death” både underhålla­nde och upprörande, men också anpassad för amerikansk­a tittare. För er som verkligen vill veta mer om Paolo Macchiarin­i-affären och inte har sex timmar över är mitt tips att ni väljer någon av de serierna först.

"

Visst är ”Dr Death” både underhålla­nde och upprörande, men också anpassad för amerikansk­a tittare

 ?? PRESSBILD ?? Edgar Ramírez spelar Paolo Macchiarin­i och Mandy Moore den grävande reportern Benita Alexander.
PRESSBILD Edgar Ramírez spelar Paolo Macchiarin­i och Mandy Moore den grävande reportern Benita Alexander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden