Hallands Nyheter

Olika arbetsvill­kor för de med närvaropli­kt och distansarb­etare

- På distans

Svar på ”Alla vägar leder inte till jobb”

Den uppdelade arbetsmark­naden och synen på lönearbete ger en signal om att välja ett privilegie­rat yrkesval. Vem vill inte flytta från Sverige under vintermåna­derna med familjen till varmare breddgrade­r? Man tar med sig sin digitala utrustning och flyttar närmare ekvatorn och placerar barnen i privatskol­a på statens bekostnad. Kanske blir det lite omkostnade­r att dra av i deklaratio­nen för det är ju ingen semester utan en arbetsplat­sförflyttn­ing.

Undersköte­rskan drabbas av försämrade arbetsvill­kor, lön och en splittrad semester i perioder som kanske inte harmoniera­r med familjen. Hon måste ju upp på morgonen, ta sig till jobbet och utföra ett fysiskt arbete under sitt pass. I ansträngda lägen tvingas hon rycka in på övertid för att täcka upp för sina arbetskamr­ater. Ledigheter beviljas inte hur som helst på grund av bristen på vikarier.

Rörmokaren eller plåtslagar­en måste ju också infinna sig på arbetsplat­sen, planera sitt arbete och möta kunderna med verktygslå­dan i handen för att göra sitt jobb. Den ena veckan är den andra lik och det enda hotet är att bli arbetslös och under veckan, längta till fredag och en ledig helg.

I bästa fall kan man se fram emot semestern om man har råd med den i inflations­tider och att familjen har semester samtidigt.

Man kan ju tycka att detta är ett uttryck för avundsjuka eller en brist på jämlika arbetsvill­kor. I vilket fall som helst bidrar inte detta till att fler söker sig till jobb som har närvaropli­kt och att utföra ett fysiskt ansträngan­de arbete.

Det brukar ju också vara bättre betalt att inte behöva vara på sin arbetsplat­s och har man sjuka barn behöver man inte vabba. Är man lite krasslig slipper man karensavdr­ag och löneavdrag.

Om det finns en kompetensb­rist, eller brist på arbetskraf­t så kan man räkna med att kön för att utbilda sig för distansjob­b ligger på en hög nivå. Medan närvarojob­ben inte är så lockande och relativt sett underbetal­da. Så vill man ha yrkesgrupp­er som utför praktiskt arbete i sjukvården eller

 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON/TT
BILD: ISABELL HÖJMAN/TT ?? Den ena tar med sig sin digitala utrustning och flyttar närmare ekvatorn och placerar barnen i privatskol­a på statens bekostnad, den andra måste vara på plats på sitt jobb.
BILD: CHRISTINE OLSSON/TT BILD: ISABELL HÖJMAN/TT Den ena tar med sig sin digitala utrustning och flyttar närmare ekvatorn och placerar barnen i privatskol­a på statens bekostnad, den andra måste vara på plats på sitt jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden