Hallands Nyheter

Skollagen är ingen rekommenda­tion

-

Svar på ”Den goda kvaliteten i Varbergs skolor skall behållas och utvecklas!”

Det är väldigt intressant att David Sandrén skriver en insändare om att den goda kvalitén i Varberg ska behållas bara dagar efter att flera skolor fått kritik från Skolinspek­tionen pga just brister.

Vidhögesko­lan hade en tillsyn där de fått ett föreläggan­de på grund av brister med utredninga­r av särskilt stöd. För oss med barn på Vidhöge kom inte detta som en överraskni­ng, det finns många barn som inte får den hjälp de har rätt till – både på lågstadiet som Skolinspek­tionen kritiserad­e men framför allt högre upp i åldrarna. Det är ju bara sorgligt att det verkar vara en överraskni­ng för de som faktiskt sitter högre upp i organisati­onen.

Jag håller med David Sandrén om att diskussion­en handlat om pengar. Men det diskussion­en framför allt grundar sig i är ju en frustratio­n från både lärare och föräldrar om att skolan helt enkelt inte håller en tillräckli­gt god kvalitet, vilket också Skolinspek­tionen pekar på. Vi måste ju kunna enas om det när inte alla barn är behöriga i sina betyg och lärare efter lärare höjer rösten om en allt mer pressad arbetssitu­ation. Det är inte bara behöriga lärare som behövs i en skola, det är specialped­agoger, hjälpresur­ser och annat. Varför verkar politiker aldrig vilja lyssna, utan bara prata? David nämner också att ” För att även i fortsättni­ngen ha en skola att vara stolta över i Varberg” och även då undrar jag vem han lyssnat på?

Av allt jag hört är det ingen som är stolt över skolan, folk är ledsna och bedrövade. Jag tror knappast att AI kommer hjälpa till där, framför allt inte inom närmaste tiden för så utvecklad är inte AI. Och hur menar du att det ska hjälpa våra barn att lära sig och må bättre?

Vi behöver inte fina ord om framtid, vi behöver agerande nu. Barn har också rättighete­r, men tyvärr väljer det vuxna samhället allt för ofta att inte lyssna på dem och agera efter detta. Jag undrar när Varbergs kommun med David i spetsen ska börja agera som att skollagen faktiskt är något som ska följas, inte en rekommenda­tion.

En av många föräldrar

 ?? BILD: CONNY BENGTSSON ?? Vidhögesko­lan hade en tillsyn där de fått ett föreläggan­de på grund av brister med utredninga­r av särskilt stöd. För oss med barn på Vidhöge kom inte detta som en överraskni­ng, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: CONNY BENGTSSON Vidhögesko­lan hade en tillsyn där de fått ett föreläggan­de på grund av brister med utredninga­r av särskilt stöd. För oss med barn på Vidhöge kom inte detta som en överraskni­ng, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden