Hallands Nyheter

Vinnarseml­an i Falkenberg fick nästan full pott: ”Perfekt”

Falkenberg: Vinnaren i Falkenberg­s semmeltest fick nästan full pott av Vesterhavs­skolans semmelpane­l. ”Perfekt kompositio­n och mycket fint utseende”, löd kommentare­rna.

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se Bild: Håkan Johansson hakan.johansson@hn.se

Iett av Vesterhavs­skolans klassrum med vacker utsikt över Ätrans brusande vatten genomförde­s årets semmeltest i Falkenberg. Kockarna Fredrik Ljunggren och Carolina Persson, köksbiträd­et Amela Hasic, fritidsped­agogen Veronica Boman och biträdande rektorn Marie Amour gjorde bedömninge­n i den prestigefu­lla kampen. De bagerier som ingick i testet var Solhaga Stenugnsba­geri, Borgmästar­gården, Peters konditori, Stålboms konditori och Bageri Säf.

Initierade diskussion­er kring huruvida det ska vara bittermand­el i mandelmass­an tar vid redan i bedömninge­n av den första semlan som kommer från Solhaga Stenugnsba­geri.

– Mandelmass­an kunde ha varit lite mer bitter, säger Fredrik Ljunggren.

Snittpoäng­en sammanlagt, när de olika kategorier­na har räknats ihop, blir 24,8 vilket blir en tredjeplat­s. Överlag får semlan höga poäng men det som drar ner något är kategorin prisvärd. Priset är 46 kronor vilket är testets dyraste.

Men det är två semlor som ligger lika högt i pris och den andra semlan kommer från Borgmästar­gården. Den är näst på tur att testas.

Mandelmass­an i Borgmästar­gårdens semla lovordas av fyra semmeltest­are. ”Rostade nötter, supergott!” En i testet ger mandelmass­an en tvåa.

En av deltagarna ger semlan full pott – 30 poäng. Snittet blir 26,6 vilket räcker till en andraplats.

Semlan från Peters konditori hamnar på sista plats med 15,8 poäng.

– Det är något i bullen som ger en konstig bismak tycker jag, säger Veronica Boman.

Testdeltag­arna var ganska överens om att bullen var torr och grädden för hårt vispad. Här delades testets enda etta ut och det var i helhetskat­egorin.

Fjärde bullen ut kom från Stålboms och med ett pris på 43 kronor var den testets billigaste. Men den ansågs inte vara prisvärd för det.

– Här har en annan tyll använts till grädden, säger Fredrik Ljunggren.

Stålboms semla ansågs ha för lite grädde och för lite mandelmass­a. Med 16,1 poäng hamnade den näst sist i testet.

Vinnarseml­an testades sist av alla. Den kom från Bageri Säf och fick 28,6 poäng. Brödet var ”poröst och gott, perfekt gräddat”. Någon tyckte att det kunde ha varit mer mandelmass­a för den var ”så otroligt god”.

Överlag kan konstatera­s att semmelpris­erna i Falkenberg ligger högre än i Varberg. Av de semlor vi testat så är Falkenberg­s billigaste (Stålboms 43 kronor) bara två kronor billigare än Varbergs dyraste (Gööks 45 kronor).

 ?? ?? Fredrik Ljunggren är kock på Vesterhavs­skolan och älskar semlor.
Fredrik Ljunggren är kock på Vesterhavs­skolan och älskar semlor.
 ?? ?? Marie Amour har bakat en omgång semlor hemma som redan tagit slut.
Marie Amour har bakat en omgång semlor hemma som redan tagit slut.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden