Hallands Nyheter

Vi ser, men blundar...

-

Demokrati. Historien går igen på något märkligt sätt och uppvisar samma beteende mönster hos män niskor. Under 1800-talets industrial­isering växte krav på jämlikhet fram och folk protestera­de mot svält och elände. Krav på demokrati och allmän rösträtt bemöttes hårt från de privilegie­rade i samhället både med lagstiftni­ng, fängelsest­raff och militär. Propaganda­n om att kommuniste­r och socialiste­r hotade samhället i grunden och kungamakte­n gick i spetsen för detta. Vid varje social reform under 1900-talet har kommunists­pöket dykt upp i olika former när de privilegie­rades välfärd hotats. Klassamhäl­let är ju i allra högsta grad levande i dag och vid varje protest mot villkoren kommer kommunisth­otet fram och kallas extremism. Invandrare kallas för vänsterns röstboskap, klimatakti­vister för vänstervri­dna, miljömuppa­r och terroriste­r, arbetslösa och sjuka för bidragspar­asiter. När det protestera­s mot slakten av människor i Gaza och på Västbanken anklagas genast vänstern för att gå terroriste­rnas ärende och att partierna är infiltrera­de av islamister.

Det är samma propaganda i olika former för att tysta opposition mot orättvisor och krav på jämlikhet som historiens högernatio­nalister använde. Det som skiljer är att budskapet trummas ut via sociala medier med en enorm genomslags­kraft och väcker hatet och den slumrande fascisten i den nationalis­tiska själen. Att vi hedrar nazisterna­s offer under andra världskrig­et och att judar i Sverige är utsatta används också i ett smutsigt politiskt spel. Det blir tydligt att det inte står rätt till när ett parti med rötter i nazismen åker till Israel för att visa sitt stöd i utrotnings­kriget i Gaza.

I historiens vingslag har vi vandrat genom politisk demokrati till social demokrati vidare mot liberal demokrati för att nu öppna dörren nationalis­tisk demokrati. Men har vi inte varit där förut i historien och är det en utveckling av demokratin eller en avveckling?

Vart är vi på väg?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden