Hallands Nyheter

Evelina Johansson: ”Allt fick sättas på paus när Penny föddes”

- Ulrika Ahlberg redaktione­n@hn.se

Halland: Det blev ingen ny färg på väggarna i vardagsrum­met i höstas, utan flera månader på sjukhus med nyfödda dottern Penny. – Hon föddes med vattenskal­le och fick genomgå sin första operation när hon var bara tre dagar, berättar mäklaren Evelina Johansson och konstatera­r att ”allt fick sättas på paus ett tag”.

När Evelina Johansson, delägare i Fastighets­byrån i Halmstad, öppnar dörren till huset på Vårhemspla­tsen i Halmstad har hon lilla Penny i en bärsele på magen. Bakom mamma tittar storasyste­r Billie fram, och snart har vi rett ut att hon fyller fyra år om några veckor. Tanken är att Evelina ska prata bostadsmar­knad och husrenover­ing, men när hon visar tv-rummet och säger att ”planen var att vi skulle måla om här, men det blev inget eftersom vi fick flytta in på sjukhuset med Penny”, blir det en också en annan historia. Evelina stryker sin dotter över huvudet, där ett ärr skymtar under det mjuka håret.

– Det var vid ett ultraljud i vecka 36 som de upptäckte att hon hade vatten i hjärnan. Det visade sig att en liten cysta blockerade gången där vätskan ska rinna vidare. Det var ju ett rätt chockartat besked, med många frågor som for runt.

Tre dagar efter att Penny kom till världen opererade ett läkarteam i Lund in en shunt i hennes huvud, och efter det fick Evelina och sambon Stefan fick komma hem med familjens nytillskot­t. Men det stannade inte där. Först fick de söka vård för att dränaget började läcka, och efter det drabbades Penny av en infektion – vilket gjorde att shunten fick bytas ut.

– Det var en väldigt jobbig tid, med mycket oro och många tårar.

Men efter en fjärde operation, orsakad av ytterligar­e komplikati­oner med shunten, vände det och i dag är ärret det enda som vittnar om den turbulenta starten. Penny verkar vara en förnöjsam liten tjej, som hänger med på rundturen i hemmet utan att knota. För nu är vi tillbaka där vi började, med bostadsmar­knaden och renovering­en:

– Vi köpte huset 2021 av en före detta kollega till mig. Då var det två lägenheter, så vi började med att bygga om hallen, säger Evelina som ville få bort känslan av trapphus och två separata enheter.

– Vi är supernöjda. Massor med plats och massor med förvaring.

På våning ett finns ett sovrum, en gammal serverings­gång, en glasverand­a samt ett stort rum med kök, matplats och loungedel. På andra plan möter ett stort allrum, tre sovrum och ett badrum.

– För att få till det har vi rivit ut ett kök och gjort om planlösnin­gen. Snickare hjälpte oss att flytta väggarna, men vi la golv och målade

väggarna. Stefan och jag gillar att göra grejer ihop, även om vi ibland har lite olika tempo. Vi har en gas och en broms, och jag kan ju säga att det är jag som är gasen…

Just nu är Evelina föräldrale­dig på 80 procent; som delägare kan hon inte koppla bort jobbet helt.

– När Billie var liten började jag på heltid när hon var sju månader. Då tog Stefan över, och det funkade hur bra som helst, säger Evelina som tog sin mäklarexam­en 2012 och direkt fick anställnin­g på Fastighets­byrån. 2021 köpte hon in sig i företaget, som i dag har cirka 20 procent av marknaden i Halmstad. Ambitionen är dock att den andelen ska bli större.

– Såklart, det är ju det eviga kriget, säger Evelina och skrattar.

Det höga ränteläget och stiltjen på bostadsmar­knaden är inget som håller henne vaken om natten, men det kräver nytänk och anpassning.

– Inte minst är det en mental omställnin­g. 2020 såldes en normalvill­a på 20 dagar i snitt, och en bostadsrät­t på två veckor. 2023 var motsvarand­e siffror 50 dagar respektive tio veckor, säger hon och nämner att eftersom mäklare enbart har provision, är det många som hoppar av yrket – inte minst när det blåser motvind.

– Då gäller det att inte ge upp, utan vara lika entusiasti­sk när det blir dags för visning nummer sju av ett objekt. Men jag upplever att det bubblar mer nu, och även om inte priserna sticker uppåt så tror jag att vi får snabbare försäljnin­gstider under 2024-2025.

Vad gäller den egna bostaden så är hon fullkomlig­t nöjd. Hon har fått sin braskamin (”det har jag drömt om hela mitt liv”), och överst på listan står nu ett orangeri och en pool.

– På sikt skulle jag väldigt gärna vilja ha ett sommarhus i Bohuslän. Man måste ju få drömma lite, eller hur?

– Men just nu är jag så glad att få påbörja renovering­en av nedervånin­gen. Det har varit vår målbild – ett tecken på att Penny mår bra igen.

 ?? BILDER: ANDERS ANDERSSON ?? Penny fick en tuff start i livet, men i dag är hon en pigg och glad liten tjej. ”Och hon har ju inte haft ont i samband med alla ingrepp, det är mest Stefan och jag som har mått dåligt av allt hon fått vara med om.”
BILDER: ANDERS ANDERSSON Penny fick en tuff start i livet, men i dag är hon en pigg och glad liten tjej. ”Och hon har ju inte haft ont i samband med alla ingrepp, det är mest Stefan och jag som har mått dåligt av allt hon fått vara med om.”
 ?? ?? Läget, läget, läget. Evelina ville absolut bo på Väster eller på Rotorp.
Läget, läget, läget. Evelina ville absolut bo på Väster eller på Rotorp.
 ?? ?? Eftersom Billie har tre fönster i sitt rum, funkade det fint med vinröda väggar.
Eftersom Billie har tre fönster i sitt rum, funkade det fint med vinröda väggar.
 ?? ?? Hallen är helt ombyggd, och Evelina är väldigt nöjd med resultatet.
Hallen är helt ombyggd, och Evelina är väldigt nöjd med resultatet.
 ?? ?? Under en månads tid byggde snickare om på andra våningen.
Under en månads tid byggde snickare om på andra våningen.
 ?? ?? Evelina är sedan 2021 en av delägarna i Fastighets­byrån i Halmstad. ”Men jag mäklar fortfarand­e, det är den största delen av mitt jobb.”
Evelina är sedan 2021 en av delägarna i Fastighets­byrån i Halmstad. ”Men jag mäklar fortfarand­e, det är den största delen av mitt jobb.”
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden