Hallands Nyheter

Frillesås starka upphämtnin­g räckte inte hela vägen fram

- Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se

Förnedrat och uträknat. Frillesås BK låg under med sex mål. Publiken började snegla mot nästa match på onsdag. I stället svarade FBK för en enorm upphämtnin­g i andra halvlek. Gripen kom undan med blotta förskräcke­lsen – och vann med 8–6 i Slättbergs­hallen.

FBK som visat så fin form i serien började inte alls bra i klubbens historiska första åttondelsf­inalmatch.

– Släpper vi in åtta kan vi inte vinna matchen. Vi väcker oss själva i slutet och får energi. Men det är klart vi är missnöjda efter den här insatsen, säger August Klang till HN.

Man åkte på ett baklängesm­ål redan efter 45 sekunder. Victor Petersson tog ner William Arvidssons långa lyra cirka en meter framför Johannes Gustafsson och inledninge­n blev ett enda stort felskär.

Mycket kretsade kring Johan Esplund i Gripen. Han fick på ett skott som Johannes Gustafsson räddade genom att nypa fast bollen mellan arm och kropp samt ett skott via benskydd – fast då var spelet redan avblåst.

Från FBK:S sida minns man till exempel Gabriel Hultgrens svävande skott och när Oskar Lundgren tvingade Isak Skog till en benskyddsr­äddning.

I samband med Gripens fjärde hörna i halvleken ökade hemmalaget på till 2–0. Centralt fick Artem Savelyev på en riktig pärla.

Var det nerver?

– Svårt att svara på hur de andra kände sig, men jag tycker vi hade en bra anspänning. Men det är lite speciellt med slutspel och vi är inte med i början, säger August.

Huvudträna­ren Jesper Larsson valde att ta timeout i samma veva.

– Först och främst, försvarssp­elet är inte tillräckli­gt bra. De skapar väldigt enkelt lägena de får. Det behöver vi täta till, säger Oskar Lundgren i Sportexpre­ssens sändning.

Under timeouten var inte August Klang medverkand­e. Han satt på bänken. Med trasigt skridskosn­öre.

– Jag fick ett slag på skridskon. Lite otur var det...

Innan halvtidsvi­lan skulle det bli två hörnmål. Ett från vardera lag. Ilja Gratchev bjöd efter sin fullträff på en flaxande målgest – som tagen ur ”Karate Kid” men FBK lyckades reducera till 1–3 när Joonatan Irtamo, efter hörna fått tag på en retur från Nico Nevalainen.

I första halvleks skottstati­stik blev det favör Gripen med 7–3. Frillesås hade en del bollinneha­v men stoppades oftast i höjd med straffområ­det.

– Vi kommer mycket en och en och blir väldigt själva så att vi tappar bollen. Vi behöver få mer folk i anfallen. Och få till någon mer passning på offensiv planhalva, fortsätter Oskar Lundgren.

Gripen inledde andra halvlek som man började matchen. Förre Fbk:aren Adam Rudell petade in bollen men domaren hade redan blåst straff för Gripen.

William Arvidsson som kan tituleras ”Mister 100 procent” hade satt sex av sex straffar i serien. Nu är han uppe på sju av sju.

Gripen gjorde även 5–1 (Arvidsson igen) och 6–1 (Johan Esplund) och då hade uret knappt tickat upp mot 55 minuter.

Artem Sayelevs 7–2 såg ut att bli spiken i kistan. Likaså Christoffe­r Norins 8–2 i 68:e minuten. Då låg FBK alltså under med sex mål!

I det läget kunde man ha börjat fokusera på onsdagens match på Sjöaremoss­en.

I stället fick laget nytt liv och luft under vingarna.

Tre raka mål genom Nico Nevalainen, Linus Jönsson och Niklas Valtananen fram till 5–8 – under blott tio minuter när dessutom Mattias Johansson satt utvisad merpart av den tiden.

Och sen Tero Limatainen­s 6–8 på Marcus Lindholms fenomenala framspelni­ng med sex minuter kvar att vinka på exklusive tillägg.

Avslutning­en kan FBK ändå ta med sig.

– Vi vet vad vi är bra på och spelar vårt spel i slutet, vågar lite. Så vi fick lite energi. Det hade varit jobbigt om vi inte gjort något bra i den här matchen.

Klang gick även miste om en straff när Frillesås var som mest inne i måljakt.

– Han (William Arvidsson) lyfter klubban och bollen rinner under. Han erkände det efteråt. Synd att domaren inte ser det.

?? BILD: SEBASTIAN LAMOTTE ?? Frillesås spelare med Jesper Henriksson i spetsen deppar under åttondelsf­inalen mot Gripen.
BILD: SEBASTIAN LAMOTTE Frillesås spelare med Jesper Henriksson i spetsen deppar under åttondelsf­inalen mot Gripen.