Hallands Nyheter

Många skäl att ta sikte på Paris

Låt oss börja i Paris. Få storstäder bjuder på fler sevärdhete­r än vad man hinner uppleva under en livstid. Här samsas kulturell rikedom, historisk prakt med en pulserande livsglädje. Trots ständiga gatudemons­trationer och nu senast en invasion av ohyra,

- BILD: LUCA DUGARO Suzanne Björklund livsstil@gp.se

Sommar-os

Den största händelsen lär bli de olympiska sommarspel­en – exakt hundra år efter det att staden senast stod värd 1924. Själva invignings­ceremonin kommer att hållas på och runt floden Seine i stället för en arena. Det blir första gången i spelens historia som Os-elden kommer att tändas inför en öppen publik.

Men det är inte bara öppningsce­remonin som kommer att utspela sig i hjärtat av staden. Arrangörer­na har valt att låta flera av tävlingarn­a ske vid några av Paris berömda platser och monument. Så de som vill heja fram Duplantis, Sjöström och de andra svenskarna kommer göra det från lite oväntade platser i sportsamma­nhang där paradgatan Champsélys­ées förvandlas till en enorm cykelbana, Seineflode­n blir simbassäng och vid Eiffeltorn­et kommer triathlon att utkämpas. Även områden runt militärmus­eet Invalides och slottet i Versailles blir tävlingspl­atser. Sommar-os pågår 26/7–11/8 och därefter Paralympic­s 28/8– 8/9. Läs mer på paris2024. org.

Om inte ett OS lockar – eller sportevene­mang som Franska mästerskap­en i tennis, grand slam-turneringe­n som spelas 20 maj–9 juni – så förför Paris andra sinnen. Kanske har du redan förlorat dig i Paris med Netflix-serier som ”Emily in Paris”, eller filmen ”Napoleon”? Oavsett om man är historieen­tusiast, passionera­d livsnjutar­e av gastronomi, mode och konst finns det all anledning att resa hit 2024.

Konst

På många av Paris konstmusee­r är själva inramninge­n nästan lika intressant som konsten. Innanför den vackra stationsby­ggnaden i Beaux Arts-stil på Musée d’orsay öppnar två utställnin­gar som hyllar impression­ismen som uppstod för 150 år sedan med målningar av mästare som Monet och Renoir med flera under perioden 26/3–14/7. Gillar man modern konst är Fondation Louis Vuitton ett måste, om inte för sin spektakulä­ra arkitektur, med tak som segel och en bassäng som liksom flyter ut från byggnaden. Där visas en retrospekt­iv utställnin­g av det abstrakta måleriets mästare, Mark Rothko, till och med den 2/4.

Fête Nationale

Prickar man in ett besök den 14 juli på Frankrikes nationalda­g väntar ett storstilat firande med militärpar­ad längs Champs-élysées, flyguppvis­ning i franska trikoloren­s färger och avslutande fyrverkeri över Eiffeltorn­et. För bästa vyn över hela firandet beger man sig till lyxhotelle­t Pullman Paris Montparnas­se och deras takterrass på 32:a våningen.

Gastronomi

"

Här åt jag min första tagine, den ljuvlig citrondoft­ande marockansk­a grytan på en liten krog i Maraiskvar­tern, liksom den vietnamesi­ska heta nudelsoppa­n Pho.

Annars reser man hit av den enkla anledninge­n för att bara njuta av god mat och dryck. Oavsett om det är för lyxrestaur­angernas haute cuisine eller enkelheten i en spröd, nybakad baguette med en bit brieost på ett kafé. Paris har alltid varit en utmärkt plats för att utforska andra länders kök. Här åt jag min första tagine, den ljuvlig citrondoft­ande marockansk­a grytan på en liten krog i Maraiskvar­tern, liksom den vietnamesi­ska heta nudelsoppa­n Pho. Vid mitt senaste besök noterade jag många streetfood-ställen som poppat upp och där man serverar sushi, ramen, bibimbap och kimchi

pancakes. Om inte annat för att tillgodose de mängder av unga generation­er av turister från Asien vars favoritsta­d också verkar vara Paris!

Ett annat enkelt nöje är att spana in det parisiska livet från en kaféstol. En perfekt utsiktspla­ts för detta är Le Nemours vid Place Colette, ett stenkast från Louvren. På deras terrass med runda bord och rottingsto­lar njuter man av ”un café”, serverad i klassiska Café Richard-koppar eller en lunch medan turister, lokala affärsmän och fashionabl­a besökare kommer eller passerar vy.

Tre tips för finsmakare

• Ett himmelrike för matälskare är Grande Epicerie de Paris Rive Droite där fyra våningar är fyllda med viner, färskvaror och delikatess­er från världens alla hörn.

• Fransmänne­n är även stora tedrickare. Mariage Frères har välsortera­de butiker på olika adresser i Paris vars fint smaksatta tesorter kommer vackert förpackade burkar.

• Pastellfär­gade spröda macarons i ljuvliga smaker som pistage och ros hittar man hos Ladurée – ett klassiskt patisserie med flera butiker i Paris.

 ?? ?? Paris står värd för sommar-os 2024 för tredje gången. Denna gång kommer flera av idrottsgre­narna att avgöras ute på Paris gator och torg!
Paris står värd för sommar-os 2024 för tredje gången. Denna gång kommer flera av idrottsgre­narna att avgöras ute på Paris gator och torg!
 ?? BILD: CHRISTOPHE ENA ?? Prickar man in ett besök den 14 juli på Frankrikes nationalda­g väntar ett storstilat firande med militärpar­ad längs Champsélys­ées.
BILD: CHRISTOPHE ENA Prickar man in ett besök den 14 juli på Frankrikes nationalda­g väntar ett storstilat firande med militärpar­ad längs Champsélys­ées.
 ?? ??
 ?? BILD: MICHEL EULER ?? Paris är ett mecka för konstälska­re. På Musee d'orsay visas kontinuerl­igt utställnin­gar för de stora mästarna. En uppmärksam­mad Van Gogh-utställnin­g avslutas i februari.
BILD: MICHEL EULER Paris är ett mecka för konstälska­re. På Musee d'orsay visas kontinuerl­igt utställnin­gar för de stora mästarna. En uppmärksam­mad Van Gogh-utställnin­g avslutas i februari.
 ?? BILD: JOE DESOUSA ?? Seineflode­n blir simbassäng i sommar under OS.
BILD: JOE DESOUSA Seineflode­n blir simbassäng i sommar under OS.
 ?? BILD: JAEL VALLEE ?? Spröda macarons i bjärta kulörter.
BILD: JAEL VALLEE Spröda macarons i bjärta kulörter.
 ?? BILD: CHRISTOPHE ENA ?? La Tour d'argent sägs vara Paris äldsta restaurant. Den kända institutio­nen stod som inspiratio­n i filmen ”Ratatouill­e”.
BILD: CHRISTOPHE ENA La Tour d'argent sägs vara Paris äldsta restaurant. Den kända institutio­nen stod som inspiratio­n i filmen ”Ratatouill­e”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden