Hallands Nyheter

Vad ville servicenäm­nden med skolmats utredninge­n?

-

Svar

på ”Sluta tänk så kortsiktig­t om barnens skolmat”

Mat. Hej Malin, jag tror jag kan lugna dig och andra i den här frågan. Nämnden har aldrig haft intentione­n att minska antalet kockar. Det var inte det uppdraget handlade om. För att tydliggöra uppdraget så var det första uppdraget formulerat på detta vis:

1. Ge förvaltnin­gen i uppdrag att utreda eventuella följder som kommer av att i begränsad omfattning införa servering inom skolan av mat som ej tillagats från grunden.

Det underlaget som kom fram då var bristfälli­gt inom vissa områden så vi förtydliga­de uppdraget ytterligar­e i samband med en återremiss:

1. Återremitt­era ärendet till serviceför­valtningen för kompletter­ande kostnadsbe­räkningar gällande eventuellt införande av halvfabrik­at som komplement samtliga dagar i skolan eller införande av halvfabrik­at en eller två dagar i veckan som ersättning till dagens huvudrätt.

En av anledninga­rna till att vi ville kika på detta är att mängden specialkos­t ökar rejält i köken, detta är kostnadsdr­ivande för oss och en del kommuner använder då halv- eller helfabrika­t som komplement för att på så sätt minska mängden specialkos­t.

Ytterligar­e en sak är att kockar i Varberg har ganska stort självbestä­mmande vilket vi fortsatt gärna ser. Det innebär att om hel- eller halvfabrik­at skulle användas är det kockarna som beslutar om vad. Sedan länge har helfabrika­t serverats i kommunens kök i form av korv eller falukorv och liknande samt även när huvudrätte­n tar slut används ofta hel- eller halvfabrik­at som komplement.

” Sedan länge har helfabrika­t serverats i kommunens kök i form av korv eller falukorv och liknande.

Jag vill gärna påpeka att innan man inför denna typ av förändring skall det alltid testas i en eller två skolor för att sedan utvärderas innan införande sker på stor skala. Precis så sker nu på PS hus 1 där vi utvärderar utökad bufféserve­ring denna termin. Enligt vad jag har hört så verkar eleverna anse det vara ett lyft och fler än tidigare äter nu i skolmatsal­en.

Olle Hällnäs (SD) servicenäm­ndens ordförande

 ?? BILD: TOMAS ONEBORG/SVD/TT/ARKIV ?? En av anledninga­rna till att vi ville kika på detta är att mängden specialkos­t ökar rejält i köken, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: TOMAS ONEBORG/SVD/TT/ARKIV En av anledninga­rna till att vi ville kika på detta är att mängden specialkos­t ökar rejält i köken, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden