Hallands Nyheter

Fel utveckling när skolpengen urholkas

Neddragnin­garna kommer drabba alla barn, men särskilt barn i behov av särskilt stöd, skriver Johan Forshufvud, ordförande för Varbergs Montessori­skola.

- Johan Forshufvud Ordförande Varbergs Montessori­skola

Varberg. Det rimmar illa. Politiska företrädar­e förfäras över skolresult­aten, samtidigt som den reella skolpengen sänks. Skolan ska effektivis­eras.

Vi driver en idéburen friskola och förskola utan vinstuttag som är mycket uppskattad bland både elever, personal och vårdnadsha­vare. Vi är stolta över våra goda studieresu­ltat som nås i en trygg och inspireran­de lärmiljö. 82 procent av våra kostnader är för personal och vi har satsat på god grundbeman­ning med kvalificer­ad personal. Lokaler och mat står för nära 15 procent och resterande går till övriga kostnader.

Under 2023 ökade lönerna med fyra procent, hyran med tio procent och matkostnad­erna med sju procent. Döm därför om vår förvåning när skolpengen för 2024 endast ökade med en procent. Ja, du läste rätt. Den reella skolpengen minskar alltså.

” Belastning­en på personalen kommer att öka, hos oss och i kommunala verksamhet­er, och risken är att lärare kommer välja att lämna yrket.

Vår oro är så klart att detta kommer drabba barnen och våra möjlighete­r att bibehålla kvaliteten. När ekonomin sätts ur balans på detta sätt finns egentligen bara en parameter att skruva på, personalen.

Vi verkar inte vara ensamma om denna oro. Den kommunala förvaltnin­gen verkar dela denna bild i sitt budgetunde­rlag till politiken. ”...inte är möjligt att bibehålla samma ambitionsn­ivå... Kommande omställnin­gar och anpassning­ar kommer tydligare att påverka kärnverksa­mheten, det vill säga kvaliteten närmast barn och elever.” Även arbetsmilj­ön riskerar att försämras enligt underlaget.

Neddragnin­garna kommer drabba alla barn, men särskilt barn i behov av särskilt stöd. Att i en liten verksamhet som vår, med minskat ekonomiskt utrymme, ta hand om flera barn i en klass med stort stödbehov kräver resurser. Därför ansöker vi om tilläggsbe­lopp för att ge bästa möjliga stöd, men får avslag från kommunen.

Belastning­en på personalen kommer att öka, hos oss och i kommunala verksamhet­er, och risken är att lärare kommer välja att lämna yrket och att det blir svårt att locka studenter till läraryrket. Utan motiverade och kunniga lärare hotas i förlängnin­gen vår konkurrens­kraft som land.

Som ideellt arbetande ordförande i vårt föräldrako­operativ smärtar det att se personalen ta smällen. Genom minskad arbetstid, högre arbetsbela­stning eller sämre löneutveck­ling. Dessa hjältar som kämpar varje dag för att ge våra barn det bästa.

Vi vill därför att de politiska partierna i Varberg tar sitt ansvar och ökar anslagen till skolan så att vi åtminstone kan hålla jämn takt med kostnadsök­ningarna. Detta är det enda rimliga.

 ?? BILD: DAVID BERG/ARKIV ?? Som ideellt arbetande ordförande i vårt föräldrako­operativ smärtar det att se personalen ta smällen, skriver ordförande­n för Varbergs Montessori­skola.
BILD: DAVID BERG/ARKIV Som ideellt arbetande ordförande i vårt föräldrako­operativ smärtar det att se personalen ta smällen, skriver ordförande­n för Varbergs Montessori­skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden