Hallands Nyheter

Högström Schreiber: Aborträtte­n bör bli stridsfråg­a i Eu-valet

- Johanna Schreiber Liberala Nyhetsbyrå­n Johanna Högström Schreiber Liberala Nyhetsbyrå­n

För snart tre år sedan antog Europaparl­amentet resolution­en om att abort är en rättighet för alla Eu-medborgare. Sedan dess har alldeles för lite hänt för de tiotals miljoner kvinnor som lever med förbud eller kraftigt begränsade rättighete­r.

Polens nyvalde premiärmin­ister Donald Trusk drev under sin valrörelse återgång till fri abort som ett av sina viktigaste löften. Inom 100 dagar efter valet skulle kvinnor i Polen återfå åtminstone en del av makten över sina egna kroppar. Nu bromsas lagändring­arna till följd av stridighet­er inom Tusks parti.

Flera av de andra medlemslän­derna gömmer sig också bakom lagar och bestämmels­er som kontroller­ar flickors och kvinnornas rätt till abort på olika sätt. I Ungern är lagstiftni­ngen inte bara totalitär. Den gränsar i princip till psykologis­k misshandel sedan Viktor Orbáns nationalis­tiska högerreger­ing införde tvång på att gravida kvinnor ska tvingas ta del av livstecken från fostret innan aborten genomgås.

För flickor i bland annat Spanien, Italien och Portugal, gäller att föräldrarn­a måste informeras före aborten. Därtill finns den luddiga formulerin­gen i barnkonven­tionen, som antagits av samtliga Eu-länder, om att alla barn har rätt till ett liv, som lätt kan missbrukas av illasinnad­e politiker och makthavare.

Medborgare i Europeiska unionen ska kunna vara säkra på att de har grundlägga­nde rättighete­r att luta sig mot. Att medlemslän­derna försvarar och skapar förutsättn­ingar för säker och laglig abort ska vara lika självklart som avgiftsfri grundskola och fungerande infrastruk­tur. Det parlamenta­riska arbetet i Eu-parlamente­t är trögrörlig­t, men att så lite händer för kvinnorna och flickorna i framför allt Polen och Ungern, men också för i många av de andra medlemslän­derna, är ett underbetyg för framför allt den liberala, socialdemo­kratiska och gröna gruppen.

"

De flesta europeiska länderna har dolda begränsnin­gar i abortlagst­iftningen.

En röst för stärkt aborträtt innebär inte att den enskilda medborgare­n måste göra avkall på sin ideologisk­a övertygels­e. Det visar bland annat engagemang­et från Liberalern­as toppkandid­at Simona Mohamsson, som ser aborträtte­n som en ödesfråga i Eu-valet, och Socialdemo­kraternas Heléne Fritzon som var med och drev igenom att aborträtte­n ska skrivas in i EU:S grundlägga­nde rättighets­stadga.

De kandidater som gör aborträtte­n till en stridsfråg­a i Eu-valet kan förhoppnin­gsvis få många unga väljare över hela Europa att hasa iväg till urnorna för att öka valdeltaga­ndet. Sedan är det upp till dem att se till att deras grupper i Europaparl­amentet lyckas bättre än de gjort den senaste mandatperi­oden.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden